Spannend

Met dank overgenomen van C.G. (Kees) van der Staaij i, gepubliceerd op woensdag 22 april 2009.

Elke stem telt. Dat bleek gisteren weer eens bij spannende stemmingen in de Tweede Kamer. Een motie die ik samen met CDA-kamerlid Haverkamp had ingediend over een intensivering van de verhouding tussen Israel en de Europese Unie, werd tot mijn vreugde aangenomen.

De motie-De Krom over de omstreden legerimam haalde het daarentegen helaas net niet: met 70 stemmen tegen en 69 stemmen voor werd de motie verworpen. Een eenvoudig 'sorry' voor een reeks van radicale uitspraken over dolle kruisridders, oorlog tussen christendom en islam, enzovoort was voor de magere meerderheid genoeg om de omstreden imam het voordeel van de twijfel te geven. Zorgwekkend.

Ik heb daarentegen groot respect voor de krachtige opstelling van CDA-er Knops. Hij bracht gezond dualisme in de praktijk door met steun van zijn fractie ook tegen de 'eigen' staatssecretaris in te gaan. Voor een oppositiepartij is dat vanzelfsprekend gemakkelijker dan voor een regeringspartij. We kunnen als Kamer prachtige zelfreflectiebeschouwingen houden. In de praktijk is het voor de tegenkracht van het parlement tegenover de regering van essentieel belang dat er kamerleden met ruggengraat zijn, die er niet voor terugdeinzen om het hun partijgenoten in het kabinet lastig te maken, als dat nodig is.

Vanmiddag en vanavond is er een andere spannende kwestie aan de orde: de beslissing over de

vervanging van de F16. Het is prachtig als de Kamer de controlerende taak serieus neemt. Ik heb echter gemengde gevoelens bij de eindeloze informatiehonger die de Kamer in dit dossier heeft laten zien. We dreigen hier te verzanden in een moeras van details - met vragen als: “is het waar, dat het achterste kwadrant van de F35, vooral het gedeelte bij de motoruitlaat, niet zo stealthwaardig is als wordt verondersteld?” Elke keer weer worden nieuwe vragen geformuleerd en nieuwe stukken opgevraagd. Het politieke steekspel is inmiddels hoog opgelopen. Op grond van de zeer uitvoerige vergelijkingen die zijn gemaakt tussen de verschillende kandidaatvliegtuigen op het gebied van prijs, kwaliteit en levertijd, steun ik namens de SGP-fractie de keus voor de JSF. Ik ben benieuwd waar de Kamer vanavond aan het eind van een lang debat zal uitkomen!