Omstreden

Met dank overgenomen van C.G. (Kees) van der Staaij i, gepubliceerd op dinsdag 21 april 2009.

Gisteren is in Geneve een omstreden VN-conferentie over de bestrijding van racisme van start gegaan. Een eerdere conferentie in het Zuid-Afrikaanse Durban in 2001 ontspoorde volledig. Het ontaardde toen in een anti-semitisch festijn. Destijds zijn er na afloop van die conferentie in de Tweede Kamer kritische mondelinge vragen over de Nederlandse aanwezigheid gesteld. Daarom heb ik al enige maanden geleden vragen gesteld aan minister Verhagen over een mogelijke Nederlandse boycot van deze nieuwe conferentie. Minister Verhagen heeft klip en klaar aangegeven, dat hij inderdaad niet voor een boycot zou terugdeinzen, mocht dat nodig zijn. We weten inmiddels de uitkomst: het was nodig, en Nederland heeft terecht de biezen gepakt!

Dat dit een goede beslissing is geweest, wordt krachtig bevestigd door de tirade van de Iraanse president Ahmedinejad. Opnieuw heeft hij Israel de mantel uitgeveegd. Het is duidelijk dat hij in feite helemaal geen plaats voor de joodse staat Israel op de wereldkaart ziet. Hopelijk helpt dit om steeds meer ogen te openen voor de gevaarlijke ideologie van deze president. Iran ondermijnt op alle fronten het vredesproces in het Midden-Oosten. Zoete broodjes bakken met dit regime pakt alleen maar verkeerd uit.

Op vaderlandse bodem speelt een heel andere omstreden kwestie: de benoeming van een in opspraak geraakte islamitisch geestelijk verzorger in het leger. In een recent verleden heeft hij allerlei radicale uitspraken gedaan over onder andere minister president Balkenende en over het optreden van het leger. Helaas betoont het kabinet hier veel minder daadkracht. De man kan gewoon zijn werk gaan doen.

Wat mij betreft ten onrechte. Geestelijk verzorgers vervullen binnen het leger een cruciale vertrouwensfunctie. Daarom mag van hen een onomstreden basisloyaliteit tegenover de Nederlandse overheid en de krijgsmacht worden verlangd. Geen bedrijf zou het toch in het hoofd halen iemand op een cruciale post te benoemen, die kort tevoren nog de topmensen en de missie van dit bedrijf voor rotte vis zou hebben uitgemaakt?

In de wandelgangen hebben we vanmorgen driftig overleg over een motie van VVD-kamerlid De Krom, die de benoeming van deze geestelijk verzorger terug wil draaien. Het wordt spannend of deze motie een meerderheid gaat halen.