Wandaden “War on Terror” moeten worden bestraft, ook in Europa!

Met dank overgenomen van S.H. (Sophie) in 't Veld i, gepubliceerd op maandag 20 april 2009.

De regering Obama heeft de memo’s vrij gegeven waarmee de regering Bush een juridische onderbouwing probeerde te krijgen voor marteling. Ik heb eens zo’n memo gelezen (veel was trouwens allang uitgelekt). De hoogste juridische adviseur van de regering Bush was van mening dat eigenlijk alles is toegestaan dat niet leidt tot permanente schade aan vitale lichaamsdelen, of de dood (in zoveel woorden!). Dit is dus gewoon juridisch witwassen van misdaden.

De regering Obama heeft besloten de memo’s vrij te geven, maar probeert de lieve vrede te bewaren door de auteurs en de uitvoerders vrij te stellen van vervolging. Het argument is dat het nu tijd is om vooruit te kijken, en niet te blijven zeuren over het verleden. Dat klinkt aardig, maar in een democratie en een rechtsstaat, moet er te allen tijde verantwoording worden afgelegd over in het verleden begane wandaden. Manfred Nowak, de speciaal VN rapporteur voor marteling veroordeelt dan ook de beslissing van de regering Obama.

In Europa klinkt afkeurend gemompel over het besluit niet te vervolgen, maar Europa heeft weinig recht op een opgestoken vingertje. De Europese Lidstaten hebben de anti-terreur strategie van Bush volop gesteund, en hebben dus morele en politieke verantwoordelijkheid voor de uitwassen. Bovendien zijn er nog heel veel vragen over directe betrokkenheid van Europa nog onopgehelderd: hoe zit het bijvoorbeeld met aanwezigheid van Britse of Duitse agenten bij harde verhoren? En hoeveel hebben Europese geheime diensten geweten van de illegale verhoormethoden? (want informatie verkegen uit marteling mag niet gebruikt worden, maar het lijkt er sterk op dat die informatie willens en wetens gewoon is gebruikt). De kritiek op de wandaden van de regering Bush is terecht, maar Europa moet ook zelf verantwoording afleggen.

Ik kan het niet vaak genoeg herhalen: als de Europese regeringen blijven weigeren open kaart te spelen en eventuele misdaden te bestraffen, verliezen we elk moreel gezag in de wereld.