Goed nieuws

Met dank overgenomen van C.G. (Kees) van der Staaij i, gepubliceerd op maandag 20 april 2009.

Goed nieuws! Afgelopen vrijdag heeft het kabinet besloten af te zien van de ontpoldering van de Zeeuwse Hedwigepolder. Het beoogde natuurherstel wordt nu ‘buitendijks’ gezocht. Ook al kost dat meer geld. Deze koerswijziging is niet alleen een enorme opsteker voor ons als oppositie in de Kamer tegen de eerdere ondoordachte plannen. Het is vooral ook een beloning voor de inzet van de talloze Zeeuwen die zich de afgelopen jaren geroerd hebben. Zij hebben met kracht van argumenten steeds bezwaren geuit en alternatieven gezocht. Ook krachtig de emotie verwoord dat het strijdt met de Zeeuwsche volksaard om vruchtbare landbouwgrond weer prijs te geven aan het troebele Scheldewater. De actiecomités hebben sympathieke acties opgezet: zo stond ik enige tijd geleden nog met de kaplaarzen in de fraaie Hedwigepolder om daar een boom te planten! Gelukkig is het kabinet niet blind en doof gebleven voor hun geluid.

Levende, maatschappelijke organisaties zijn van vitaal belang als schakel tussen burger en overheid. Zeker als die niet ‘verstatelijkt’ zijn, maar een betrokken en actieve achterban kennen. Vanmiddag staat een bestuursvergadering van de Bond tegen het vloeken op mijn agenda. Ik vind dat een gouden organisatie. Met affiches, gerichte brieven, gastlessen en wat al niet meer, brengen zij steeds weer een heldere boodschap: “Vloeken is zonde van uw taal”.

Persoonlijk vind ik het ook belangrijk om naast mijn werk in de politiek, ook tijd te besteden aan de betrokkenheid bij een aantal maatschappelijke organisaties.

Er is meer dan de overheid alleen. De afgelopen week mocht ik bijdragen aan de opening van een mooi nieuw gebouw in Epe van de Stichting Ontmoeting, voor de begeleiding van dak- en thuislozen met een detentieverleden. Geweldig dat zoveel mensen zich inspannen om ex-gedetineerden een nieuwe kans te geven. Een van de belangrijkste dingen voor een geslaagde re-integratie is voor een overheid het moeilijkst te beïnvloeden: dat er mensen om ex-gedetineerden staan, die om hen geven en op wie zij kunnen terugvallen.

Nog meer goed nieuws? Afgelopen zaterdag hadden we als SGP een druk bezochte open dag in de Tweede Kamer. Voor een politieke partij is het ongelooflijk belangrijk om intensief contact met je achterban te onderhouden. Om te horen wat mensen bezighoudt en uit te leggen waar je als volksvertegenwoordigers mee bezig bent. Na afloop kwamen er gelijk een aantal positieve mailtjes van bezoekers binnen. Fijn dat mensen ook gewoon de moeite nemen om waardering te uiten!

Klik hier om de video van de opendag te bekijken.

Klik hier om de foto's van de opendag te bekijken.