Activerium en lesmarathon

Met dank overgenomen van C.G. (Kees) van der Staaij i, gepubliceerd op donderdag 16 april 2009.

Wat een prachtig weer was het gisteren! Het gebeurt wel eens dat ik pas aan het eind van een lange vergaderdag thuis hoor hoe mooi weer het geweest was. Maar gisteren mocht ik er zelf even van genieten. Ik had mij namelijk afgemeld voor de Kamervergadering, omdat ik met plezier was ingegaan op de eervolle uitnodiging om een openingshandeling te verrichten van een prachtig nieuw gebouw op het bosrijke terrein van de stichting Ontmoeting in Epe. Voor een goede nazorg voor ex-gedetineerden heb ik mij in de Kamer steeds met enthousiasme ingezet, gevoed door onder meer de ervaringen van de Stichting Ontmoeting.

Het nieuwe Activerium is bedoeld voor activiteiten en de begeleiding van dak- en thuislozen met een detentieverleden. Het was een mooie bijeenkomst, met een fraaie symbolische handeling als opening: het gezamenlijk planten van een olijfboom.

's Avonds kon ik in de buurt blijven. Op het Hoornbeeckcollege in Apeldoorn was een indrukwekkende lesmarathon aan de gang. Maar liefst 24 uur gingen de lessen door, ten bate van de werkzaamheden van Woord en Daad in Ethiopië. Ik heb twee keer een ‘kijkje in de politieke keuken’ mogen geven, en wat verteld over een werkbezoek aan dit Afrikaanse land, dat we vorig jaar als Kamercommissie Buitenlandse Zaken hebben afgelegd. De leerlingen waren ’s avonds om tien uur nog zeer fris, maar ik weet natuurlijk niet of dat een aantal uren later nog steeds gold…