Tholen, pleegzorg en JSF

Met dank overgenomen van C.G. (Kees) van der Staaij i, gepubliceerd op maandag 6 april 2009.

Een mooie avond in Tholen, afgelopen vrijdagavond. Het was een SGP-bijeenkomst die in het teken stond van de komende verkiezingen voor het Europees parlement. Onze europarlementariër Belder ging in op het thema ‘Nederland in Europa’. Zelf had ik een bijdrage over Europa in Nederland. Er was een levendige betrokkenheid vanuit de zaal, met veel concrete vragen, variërend van de defensiesamenwerking in Afghanistan tot de toekomst van de paling. ‘Samenwerking ja, superstaat nee’ was een boodschap die hier goed weerklank vond.

Zaterdagmiddag hadden we in Gouda de voorjaarsvergadering van de Adoptievereniging Gereformeerde Gezindte. Hijltje Vink, pleegmoeder en schrijfster van kinderboeken, had een boeiende voordracht over pleegzorg, ook vanuit haar eigen rijke ervaringen. We hadden voor dit thema gekozen, omdat de mogelijkheden voor adoptie in de afgelopen tijd zijn afgenomen. Anderzijds is er juist in Nederland veel vraag naar pleegouders. Daarom is het goed de verschillen en overeenkomsten tussen adoptie en pleegzorg nader voor het voetlicht te brengen. Uit de discussie bleek dat er regionaal nog wel eens een onwelwillende houding wordt aangenomen tegenover pleegouders uit de gereformeerde gezindte. Dat is erg verontrustend. Ik heb me voorgenomen me hier nog nader in te verdiepen. Eens kijken of dit ook politiek aangekaart kan worden.

Een lange hoorzitting over de JSF stond voor vandaag op de agenda. De vervanging van de F16’s gaat niet zonder slag of stoot. Er is groot geld mee gemoeid, dus ook terecht dat de Kamer de controlerende taak serieus uitvoert. Tegelijkertijd dreigt het risico van het wegzakken in een moeras van details.

Uiteindelijk is de aankoop van gevechtsvliegtuigen nooit het resultaat van een wetenschappelijke exercitie, maar gaat het hier ook om omgaan met risico’s en concrete politieke keuzes!