Homofobie in Europa schokkend wijdverbreid
GroenLinks1-Europarlementariër2 Kathalijne Buitenweg3 reageert geschokt op de uitkomst van het onderzoek naar homofobie en discriminatie dat het Bureau van de Europese Unie4 voor de Grondrechten vandaag presenteerde. Het lastig vallen, pesten, discrimineren en zelf het aanvallen van homo's, lesbiennes, biseksuelen en transgenders komt overal in de Europese Unie voor volgens het rapport. Vooral in Oost-Europese landen worden organisaties voor homorechten flink tegengewerkt door bevolking, kerk en politici. Aanleiding van het onderzoek was een wetsvoorstel dat de Poolse minister van Onderwijs wilde introduceren in 2007 om 'homoseksuele propaganda' op scholen te verbieden. Openlijk homoseksuele docenten zouden dan in Polen ontslagen kunnen worden. Kathalijne Buitenweg heeft daarna verzocht om dit onderzoek te doen naar homofobie in de EU.
Het rapport laat zien welke vernietigende gevolgen dit soort uitspraken hebben voor het dagelijkse leven van veel homo's, lesbiennes, biseksuelen en transgenders. In een land als Zweden heeft de helft van de transgenders zelfmoord overwogen en meer dan twintig procent heeft ook een poging gewaagd.
"Wetgeving alleen is onvoldoende om discriminatie aan te pakken. Regeringen moeten de regels ook goed uitvoeren en promoten. Het gaat om mensenrechten, om een samenleving waarin iedereen telt. Daar is nog een wereld te winnen." aldus Buitenweg.
De directeur van het Bureau voor de Europese Unie voor de Grondrechten sprak zich nadrukkelijk uit ten gunste van het rapport van Buitenweg waarover komende donderdag gestemd wordt. "Wetgeving alleen is onvoldoende, maar wel de basis van waaruit rechten kunnen worden afgedwongen", aldus Buitenweg.
Donderdag 2 april stemt het Europarlement5 over het anti-discriminatierapport van Buitenweg. Het rapport pleit voor Europese regels tegen discriminatie op grond van seksuele oriëntatie, handicap, religie en leeftijd bij het aanbieden van diensten en goederen, onderwijs, sociale zekerheid en sociale voordelen.
Zie ook:
Uitgebreid artikel van EUobserver over het rapport
Meer over ...
- 1.GroenLinks is een progressieve partij, die duurzaamheid hoog in het vaandel heeft. De partij werd opgericht op 24 november 1990 als fusie van de Communistische Partij van Nederland (CPN), de Evangelische Volkspartij (EVP), de Politieke Partij Radikalen (PPR) en de Pacifistisch-Socialistische Partij (PSP). GroenLinks trok samen met de PvdA op en deed met een gezamenlijke lijst mee aan de Tweede Kamerverkiezingen van 22 november 2023. Frans Timmermans leidt de gezamenlijke fractie in de Tweede Kamer.
- 2.De leden van het Europees Parlement zijn rechtstreeks gekozen volksvertegenwoordigers die de belangen behartigen van de bevolking van de 27 lidstaten van de Unie. Het Europees Parlement telt 720 leden, onder wie de voorzitter.
- 3.Kathalijne Buitenweg (1970) is sinds 1 juni 2021 staatsraad in de Afdeling advisering van de Raad van State. Zij was van in 2017-2021 Tweede Kamerlid voor GroenLinks en toen vicefractievoorzitter en woordvoerster justitie, politie en veiligheid. Van 1999 tot 2009 was mevrouw Buitenweg lid van het Europees Parlement. Daar zette zij zich met name in voor het tegengaan van discriminatie en een sterkere Europese justitiesamenwerking. In 2004 was zij lijsttrekker bij de Europese verkiezingen. Eerder was mevrouw Buitenweg actief in internationale jongerenorganisaties. Verder is zij medewerkster geweest van de fracties in Europees Parlement en Tweede Kamer. In de jaren 2010-2016 was zij docent en promovenda aan de Universiteit van Amsterdam. Zij was voorts lid van het College voor de Rechten van de Mens.
- 4.De Europese Unie (EU) is het belangrijkste samenwerkingsverband in Europa. De deelnemende landen hebben voor deze Unie een aantal organisaties opgericht waaraan zij een deel van hun eigen bevoegdheden hebben overgedragen. Dit zijn onder meer het Europees Parlement, de Europese Commissie, de Raad en het Europese Hof van Justitie.
- 5.Het Europees Parlement (EP) vertegenwoordigt ruim 450 miljoen Europeanen en bestaat momenteel uit 720 afgevaardigden (inclusief voorzitter). Nederland heeft 31 zetels in het Europees Parlement. Het Europees Parlement wordt geacht een stem te geven aan de volkeren van de 27 landen die aan de Unie deelnemen, en vooral te letten op het belang van de Unie in zijn geheel.