Afghanistan-top

Met dank overgenomen van C.G. (Kees) van der Staaij i, gepubliceerd op dinsdag 31 maart 2009.

Een bijzondere activiteit vandaag. Met een flinke delegatie vanuit het parlement hebben we de internationale conferentie bijgewoond over de toekomst van Afghanistan. De bijeenkomst vandaag in het Congresgebouw in Den Haag heeft veel aandacht getrokken. Dat is een goede zaak, want deze top is ook een belangrijk politiek signaal. Het geeft de vastberadenheid aan van tal van landen en internationale organisaties om dit land met een lange geschiedenis van bloed en tranen niet aan haar lot over te laten. Het is natuurlijk wel zaak dat het niet alleen 'lippendienst' is, maar allerlei landen ook bereid blijken daadwerkelijk bij te dragen aan opbouw en veiligheid in Afghanistan.

Je hebt wel zitvlees nodig voor zo'n conferentie. Echt debat is er niet, het is vooral een lange aaneenrijging van voorbedachte monologen, die ook nog eens een aanzienlijke overlap vertonen. Dat een samenhangende benadering nodig is, de regionale context in beeld moet zijn, dat het erom gaat de capaciteit van de Afghaanse veiligheidsdiensten te versterken, corruptie en cocateelt aangepakt moeten worden - we hebben het vandaag in vele toonaarden horen bezingen. Toch wil ik dat niet negatief afdoen: het is goed dat internationaal ook de klokken gelijk worden gezet. Het is waardevol dat hier een breed gedeelde strategie wordt verwoord, niet alleen uit de mond van Hillary Clinton, maar bijvoorbeeld ook vanuit buurland Pakistan en andere landen uit de regio.

Ik vond het al met al een interessante belevenis om deze conferentie bij te wonen. En ook een knappe logisitieke prestatie van Nederland om binnen een paar weken zo'n internationaal evenement te organiseren.