BAR

Met dank overgenomen van C.G. (Kees) van der Staaij i, gepubliceerd op zaterdag 28 maart 2009.
BAR
Bron: Blog Kees van der Staaij

BAR-gemeenten. Die aanduiding wordt wel gebruikt voor de gemeenten Barendrecht, Albrandswaard en Ridderkerk. Dit gebied was vrijdag de bestemming van ons fractiewerkbezoek. Toen ik donderdagnacht na het debat rond het crisisakkoord rond half twee mijn bed instapte, was ik toch wel blij dat ik vrijdagmorgen om kwart over acht niet in Groningen werd verwacht, maar in Barendrecht!

Samen met de statenleden Van Dieren en Stoop en een aantal SGP-ers uit deze gemeenten hadden we als fractieteam een erg interessant werkbezoek rond de thema’s duurzaamheid en economische recessie, dat ’s avonds eindigde in een levendig ‘vragenuur’ in Ridderkerk.

In Barendrecht hoorden we van burgemeester van Belzen en een van de wethouders hoe zij aankijken tegen het plan om in Barendrecht ondergronds het broeikasgas kooldioxide CO2 op te slaan in lege gasvelden. Zij nemen de zorg van de inwoners over dit project serieus en hebben dit vertaald in een gedegen reactie op de milieu-effectrapportage die is uitgevoerd. Ook van de kant van Shell kregen we een goede uitleg en toelichting op dit project en bezochten we de bestaande installaties. Zij gaven aan dat ook voor hen belangrijk is dat de veiligheid strikt is gewaarborgd, maar wezen erop dat de veiligheidsrisico’s in vergelijking met de bestaande gaswinning juist beperkter zijn.

In reacties hebben wij als Kamerfractie aangegeven, dat wij op zichzelf gematigd positief staan tegenover het verschijnsel co2-opslag. Als tussenoplossing naar een schoner en zuiniger omgaan met energie kan het een bijdrage vormen aan de vermindering van de co2-uitstoot, al spreekt het ons meer aan om overtollig co2 te gebruiken voor kassen en de frisdrankindustrie, dan het onder de grond te stoppen.

Wij vinden het wel van groot belang dat er ook in het betrokken gebied draagvlak is voor dit project, en voelen er niet voor om het nationaal af te dwingen als er lokaal geen overeenstemming wordt bereikt. Zeker nu de gemeente Barendrecht al heel wat voor de kiezen heeft gekregen met een enorme groei, en een ligging bij alle allerlei snelwegen en spoorwegen, met alle bestuurlijke zorgen die daar mee verbonden zijn. Het is dan ook zeer begrijpelijk dat het gemeentebestuur kritische vragen heeft ingebracht over de locatiekeuze.

Ik ben benieuwd naar het verdere verloop van deze procedure. Ongetwijfeld komt het in de komende tijd ook in het Haagse debat terug.

In het middagprogramma hoorden we veel ondernemers over hun ervaringen en opvattingen rond de economische recessie. De onderlinge verschillen zijn aanzienlijk. Vanuit de zeevaartsector en ondernemers die verbonden zijn met de haven in Rotterdam, klonken bezorgde geluiden door. In het prachtige bedrijf Olympic Fruit in Barendrecht bleek, dat deze sector veel minder problemen heeft met de huidige economische malaise. Heel nuttig om al deze geluiden uit de praktijk te horen!