GroenLinks: Minister Verburg loopt rond als een gans zonder kop
Gisteren maakte minister Gerda Verburg2 bekend dat de Europese Commissie3 op aandringen van de EU-ministers van landbouw gaat onderzoeken of het plukken van ganzenveren in strijd is met de Europese regels voor dierenwelzijn. GroenLinks begrijpt niet dat Verburg een onderzoek wil instellen als er al Europese regels zijn. Volgens Judith Sargentini4, GroenLinks-lijsttrekker voor de Europese verkiezingen, weten we al lang dat het levend plukken van ganzen in strijd is met de Europese voorschriften dierenwelzijn. Het komt nu aan op handhaving. Al in 2005 antwoordde de Europese Commissie op vragen van GroenLinks-Europarlementariër Kathalijne Buitenweg5 dat het levend plukken van ganzenveren in strijd is met Europese regels.
"Het is verboden om dons te plukken van levende dieren omdat het onnodig dierenleed veroorzaakt. Toch gebeurt het nog steeds op grote schaal, vooral in Hongarije. Alleen al in de Europese donsindustrie worden elk jaar miljoenen vogels kaalgeplukt. Er moet zo snel mogelijk een einde komen aan deze vreselijke praktijk", aldus Buitenweg.
Op aandringen van GroenLinks zegde de Europese Commissie in 2006 toe het levend plukken van ganzen aan te pakken. Eurocommissaris6 Kyprianou gaf toen aan een inbreukprocedure tegen Hongarije te overwegen. Navraag leert dat er in de tussentijd weinig gebeurd is omdat de Europese Commissie met een tekort aan ambtenaren kampt. Volgens GroenLinks moet juist dit tekort aan ambtenaren opgelost worden, zodat handhaving van de Europese regels wordt gegarandeerd.
Verder gaf Verburg ook aan dat ze duidelijkheid wil over het pijnloos plukken van veren.
Judith Sargentini: "CDA-minister Verburg en haar collega-Landbouwministers lopen een beetje als een gans zonder kop rond. Enige weken geleden zei Verburg nog dat het uittrekken van veren pijn doet. Nu lijkt ze de kluts kwijt. We weten al lang dat het levend plukken van ganzen in strijd is met de Europese dierenwelzijnsvoorschriften. Bovendien, moeten we de Europese Commissie ook laten onderzoeken of het pijnloos is om de haren uit het hoofd van een Landbouwminister te trekken?"
- 1.GroenLinks is een progressieve partij, die duurzaamheid hoog in het vaandel heeft. De partij werd opgericht op 24 november 1990 als fusie van de Communistische Partij van Nederland (CPN), de Evangelische Volkspartij (EVP), de Politieke Partij Radikalen (PPR) en de Pacifistisch-Socialistische Partij (PSP). GroenLinks trok samen met de PvdA op en deed met een gezamenlijke lijst mee aan de Tweede Kamerverkiezingen van 22 november 2023. Frans Timmermans leidt de gezamenlijke fractie in de Tweede Kamer.
- 2.Boerendochter, die via functies bij het CNV (onder andere als voorzitter van de CNV-Jongeren) voor het CDA in de Tweede Kamer kwam. Behoorde als woordvoerster sociale zaken, met dossiers als inkomensbeleid, v.u.t. en prepensioen en WAO, tot de prominente fractieleden en werd later ook vicefractievoorzitter. Was verder enige tijd eerste ondervoorzitter van de Kamer. Stemde, zelf lesbiënne zijnde, anders dan haar fractie vóór het mogelijk maken van het homohuwelijk. In het kabinet-Balkenende IV kreeg zij als minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit onder meer te maken met de uitbraak van Q-koorts en verder speelden zaken als de hervorming van het Europees landbouwbeleid en de ontpoldering van de Hedwigepolder. Keerde in 2010 terug in de Kamer als woordvoerster energiebeleid en voorzitter van de commissie voor Europese Zaken. In 2011-2015 was zij permanent vertegenwoordiger bij de wereldvoedselorganisatie (FAO).
- 3.De Europese Commissie kan worden beschouwd als het 'dagelijks bestuur' van de Europese Unie. Iedere lidstaat van de EU levert één lid van de Europese Commissie. De Commissie mag als enige EU-instelling wetsvoorstellen indienen en controleert of de Europese wetgeving juist wordt toegepast in de lidstaten. Daarnaast onderhandelt zij in internationale organisaties over de handel van de Unie met het 'buitenland' en is zij verantwoordelijk voor het beheer van de Europese begroting.
- 4.Judith Sargentini (1974) was van 14 juli 2009 tot 2 juli 2019 lid van het Europees Parlement. Zij maakte namens GroenLinks deel uit van de fractie-De Groenen/Vrije Europese Alliantie. Mevrouw Sargentini was fractievoorzitter van GroenLinks in de gemeenteraad van Amsterdam. Verder was zij actief in de Landelijke Studentenvakbond en in organisaties op het gebied van internationale samenwerking. Zij was lobbyist voor eerlijke handel en mensenrechten en actief op voorlichtingsgebied. Mevrouw Sargentini was lijsttrekker van GroenLinks bij de Europese Verkiezingen van 2009. In het Europees Parlement hield zij zich voornamelijk bezig met burgerlijke vrijheden. Als rapporteur drong zij met succes aan op het activeren van de artikel-7-procedure tegen Hongarije. Zij was adjunct-directeur van Artsen zonder Grenzen Nederland en is sinds 2024 wethouder van Gouda.
- 5.Kathalijne Buitenweg (1970) is sinds 1 juni 2021 staatsraad in de Afdeling advisering van de Raad van State. Zij was van in 2017-2021 Tweede Kamerlid voor GroenLinks en toen vicefractievoorzitter en woordvoerster justitie, politie en veiligheid. Van 1999 tot 2009 was mevrouw Buitenweg lid van het Europees Parlement. Daar zette zij zich met name in voor het tegengaan van discriminatie en een sterkere Europese justitiesamenwerking. In 2004 was zij lijsttrekker bij de Europese verkiezingen. Eerder was mevrouw Buitenweg actief in internationale jongerenorganisaties. Verder is zij medewerkster geweest van de fracties in Europees Parlement en Tweede Kamer. In de jaren 2010-2016 was zij docent en promovenda aan de Universiteit van Amsterdam. Zij was voorts lid van het College voor de Rechten van de Mens.
- 6.Een Eurocommissaris is één van de 27 leden van de Europese Commissie en heeft als taak het behartigen van het algemeen belang van de Europese Unie. Iedere commissaris heeft een eigen portefeuille. Een aantal Eurocommissarissen zijn tevens vicevoorzitter van de Commissie.