Zonneschijn in Breukelen

Met dank overgenomen van C.G. (Kees) van der Staaij i, gepubliceerd op zaterdag 21 maart 2009.
Zonneschijn in Breukelen
Bron: Blog Kees van der Staaij

Veel uren maken is niet altijd hetzelfde als hard werken. Dat bedacht ik gisterenmiddag, wandelend in het zonnetje in de fraaie dorpskern van het Utrechtse Breukelen. We hadden er toen als delegatie van de kamercommissie Binnenlandse Zaken een rondrit door het gebied tussen Utrecht en Amsterdam opzitten. Er staat namelijk een herindeling op stapel voor de gemeenten De Ronde Venen, Breukelen, Loenen en Abcoude. In het gebied zelf zien veel inwoners deze herindeling niet zitten, zo bleek gisteren. Breukelen en Loenen gaan liever samen in een kleinere gemeente. De Ronde Venen wil meer geld zien voor ze akkoord gaat. Alleen Abcoude is tevreden. Dat is niet zo verwonderlijk, want juist deze gemeente had om herindeling gevraagd omdat ze er financieel en bestuurlijk niet zo sterk voor staat.

Het was goed om gisterenmiddag door middel van een hoorzitting in een hotel in Breukelen de gevoelens uit het gebied eens nader te peilen. Al is het wel zo, dat na afloop van deze gesprekken mij het gevoel bekroop dat de problemen duidelijker zijn geworden dan de oplossing!

Volgende week moet er een schriftelijke inbreng geleverd worden naar aanleiding van het wetsvoorstel. In onze SGP-fractie hechten wij bij herindelingen altijd zeer aan draagvlak in de betrokken gemeentes zelf. Gemeenten zijn niet alleen een bestuurlijke eenheid, maar als het goed is ook de uitdrukking van een gemeenschap. De gemeente die het kabinet in navolging van de Provinciale Staten van Utrecht heeft voorgesteld, doet nogal gekunsteld aan. Veel inwoners zijn bovendien bezorgd dat de afstand tot het bestuur in een nieuwe grote gemeente groter zal worden. Genoeg reden om de staatssecretaris volgende week eens een aantal kritische vragen voor te leggen.