Truckruns

Met dank overgenomen van C.G. (Kees) van der Staaij i, gepubliceerd op donderdag 19 maart 2009.
Truckruns
Bron: Blog Kees van der Staaij

Een bijzonder mailtje vanmorgen: of we als leden van de kamercommissie Verkeer en Waterstaat vanmorgen rond half twaalf even naar het Plein konden komen, aan de voorkant van het Kamergebouw. Minister Eurlings van Verkeer en Waterstaat had een bijzondere verrassing in petto.

Even later kwam een truck aangereden, waaruit enkele enthousiaste mensen stapten, inclusief minister Eurlings. Hij kwam goed nieuws brengen: een brief uit Brussel, waarin staat dat vrachtwagenchauffeurs zonder in botsing te komen met Europese regels in hun vrije tijd gehandicapten mee mogen laten rijden in hun trucks. Daarvoor moest een uitzondering worden gemaakt op de rij- en rusttijdenverordening.

De Europese Commissie heeft dit op verzoek van Nederland nu mogelijk gemaakt. Alle partijen in de Kamer stonden hier van harte achter. Zelf zijn wij ook onder meer vanuit Tholen erover benaderd dat een onverkorte toepassing van Europese regels het voortbestaan van de zogenaamde truckruns in gevaar brengt. Dat zou inderdaad ontzettend sneu zijn voor de vele mensen die hieraan plezier beleven. Gelukkig is er nu dus een oplossing gevonden, en kunnen de 8500 vrachtwagenbestuurders die jaarlijks meedoen aan de truckruns dit vrijwilligerswerk verrichten zonder dat zij het risico lopen op een bekeuring voor niet-rusten.

Goed nieuws uit Brussel, dus vandaag! Nu wil ik deze feestvreugde niet gelijk weer bederven - maar het blijft natuurlijk wel te denken geven, dat het net van Brusselse regels kennelijk zo dicht is, dat er speciale procedures nodig zijn om zoiets voor elkaar te krijgen…..