Een Slimme Meid is op de Crisis Voorbereid - Hulde aan Heleen!

Met dank overgenomen van S.H. (Sophie) in 't Veld i, gepubliceerd op woensdag 18 maart 2009.

Nederland wordt met zijn grote financiële sector hard geraakt door de crisis. De economische crisis raakt ook onze pensioenen. Vrouwen met een klein pensioentje zullen dit zeker voelen in hun portemonnaie. Nederland is kampioen deeltijdwerk, en vooral vrouwen werken in kleine deeltijdbanen. Slechts 40% van de vrouwen is financieel onafhankelijk (d.w.z. minstens 900 euro per maand). Dat heeft niet alleen invloed op hun salaris en loopbaankansen, maar natuurlijk ook op hun pensioenen. In de afgelopen jaren leken de bomen tot in de hemel te groeien, en was pensioen nauwelijks een punt van zorg. Maar nu, in tijden van economische tegenwind, blijkt de keerzijde van de medaille. Kleine pensioentjes verschrompelen.

Heleen Mees heeft de laatste jaren de toorn van veel vrouwen over zich afgeroepen door te hameren op het belang van voltijd werken. De boodschap was misschien recht voor z'n raap, maar Mees wees volstrekt terecht op de keiharde noodzaak van financiële zelfstandigheid.

Uiteraard moet er nog veel harder aan worden getrokken om werk en gezinsleven te kunnen combineren (betere kinderopvang), zodat die economische zelfstandigheid voor vrouwen ook realiseerbaar is. Maar in Nederland zitten veel vrouwen die geen zorg (meer) hebben voor kleine kinderen toch in kleine deeltijdbanen. De huidige crisis laat zien dat dat een groot risico is. De mythe dat een huwelijk levenslange zekerheid biedt is (naar ik hoop) toch zo langzamerhand wel doorgeprikt.

Nederland zit ergens onderaan de lijst als het gaat om deelname aan de arbeidsmarkt van vrouwen. Daarbij zijn mensen in deeltijdwerk traditioneel extra kwetsbaar. Deze crisis vormt een goede aanleiding om met verdubbelde energie te werken aan de financiële positie van vrouwen.