Intolerante Calvijn

Met dank overgenomen van C.G. (Kees) van der Staaij i, gepubliceerd op woensdag 18 maart 2009.
Intolerante Calvijn
Bron: Blog Kees van der Staaij

De intolerante Calvijn - dat was gisterenavond het thema in een ‘Calvijndebat’ dat in Rotterdam werd gehouden. Bart Jan Spruyt, CU-collega Esmee Wiegman, VVD-er Patrick van Schie, en ikzelf mochten daar eerst een statement afgeven en vervolgens in debat gaan. Zelf heb ik beklemtoond, dat we Calvijn wel anachronistisch de tolerantiemaat kunnen nemen, maar vandaag de dag zich veelmeer de vraag opdringt welke tolerantie er voor het gedachtengoed van Calvijn te vinden is. Er is een groeiende intolerantie voor alles wat niet spoort met de hedendaagse seculiere tolerantiemaat. Wee je gebeente als je je niet onverkort houdt aan de drie-eenheid van een strikte scheiding van geloof en staat, een volstrekt gelijke behandeling van mannen en vrouwen, en een rigide gelijkstelling van homo’s en heteroseksuelen. Iedereen, die ervan verdacht wordt aan deze drie heiligverklaarde beginselen te morrelen, krijgt te maken met eigentijdse libertijnse ‘heksenjachten en brandstapels’.

Opvallend vond ik in de discussie dat Van Schie, directeur van de liberale Teldersstichting, op een aantal punten uitdrukkelijk afstand nam van de gangbare liberale lijn, zoals we die in de Tweede Kamer tegenkomen. Zo pleitte hij voor een soepele houding tegenover gewetensbezwaarde ambtenaren en was hij het niet eens met opmerkingen van Rutte over het strafrechtelijk vervolgen van uitlatingen waarin op Bijbelse gronden stelling wordt genomen tegen de homoseksuele praktijk.

Een echte liberaal was hij wel weer, waar hij christelijke partijen verweet hun opvattingen over goed en kwaad op te leggen aan de samenleving. Dat is een steeds terugkerend en ongegrond verwijt. Liberalen hebben evengoed hun opvattingen over goed en kwaad, maar verstoppen dat in het jasje van zogenoemde neutraliteit.