Dierenrechten-extremisten

Met dank overgenomen van C.G. (Kees) van der Staaij i, gepubliceerd op dinsdag 17 maart 2009.

Het is altijd spannend of mondelinge vragen die aangemeld zijn, ook daadwerkelijk ‘doorgelaten’ worden voor het vragenuur op dinsdagmiddag. Vandaag viel ik in de prijzen. Zaterdagmorgen vroeg hadden we vragen aangemeld over het alarmerende bericht dat een Engelse infiltrant had aangegeven dat het centrum voor dierenrechtenextremisme zich aan het verplaatsen is van Engeland naar Nederland. Vanmiddag mocht ik daarover dus vragen stellen aan de minister van Justitie en de minister van Binnenlandse Zaken.

Ijveren voor dierenwelzijn is een nobel streven. Er wordt echter een principiële grens overschreden als de toevlucht wordt genomen tot illegale acties: vernielingen, bedreigingen, grof geweld, zelfs in de privé-sfeer. Helaas is dat wel een werkelijkheid waar we ook mee te maken hebben. Dat dierenechtenextremisme is ronduit beestachtig en vraagt een krachtige bestrijding.

Ik heb vanmiddag aangedrongen op een permanente en gestructureerde aanpak waardoor voorkomen kan worden dat het dierenrechtenextremisme verder wortel schiet. Ook een goede internationale afstemming is nodig om te voorkomen dat een ‘waterbedeffect’ optreedt. Minister Hirsch Ballin beloofde dat hij dit onderwerp ‘in Europa’ zal aankaarten.