G20
Dit internationale forum bestaat uit de 19 grootste nationale economieën plus de Europese Unie1. De officiële naam van de G20 is de 'Groep van Twintig Ministers van Financiën en Voorzitters van Centrale Banken'. De G20 heeft tot doel bij te dragen aan wereldwijde economische groei en ontwikkeling.
De aanleiding voor de oprichting van de G20 was de financiële crisis eind jaren '90 van de vorige eeuw. De groep bestaat sinds 1999; de eerste bijeenkomst vond plaats op 15 en 16 december 1999 in Berlijn.
Gezamenlijk beslaan de leden van de G20 zo'n 85% van het wereldwijde Bruto Nationaal Product, zo'n 80% van de wereldhandel (inclusief handel binnen de EU) en twee derde van de wereldbevolking.
Inhoudsopgave
De G20 is een informeel forum waarin de economische grootmachten van de wereld overleggen over onderwerpen die verband houden met de economische stabiliteit. De G20 probeert de internationale financiële samenwerking te versterken.
De G20 heeft geen permanent secretariaat of vaste staf. Het voorzitterschap van het forum is jaarlijks in handen van een ander land. Deze voorzitter organiseert de jaarlijkse G20-bijeenkomst en stelt daartoe een tijdelijk secretariaat samen.
De G20 bestaat uit de ministers van financiën en de presidenten van de centrale banken van:
-
-Argentinië
-
-Australië
-
-Brazilië
-
-Canada
-
-China
-
-Duitsland
-
-Frankrijk
-
-India
-
-Indonesië
-
-Italië
-
-Japan
-
-Mexico
-
-Rusland
-
-Saoedi-Arabië
-
-Turkije
-
-Verenigd Koninkrijk
-
-Verenigde Staten
-
-Zuid-Afrika
-
-Zuid-Korea
-
-Europese Unie (vertegenwoordigd door de voorzitter van de Raad2, de voorzitter van de Europese Commissie3 en de
Landen als Nederland en Spanje behoren tot de grootste twintig economieën van de wereld maar zijn - gezien de ruime vertegenwoordiging van Europese landen in de G20 - niet standaard uitgenodigd om de jaarlijkse top bij te wonen.
Daarnaast neemt een aantal internationale financiële instellingen deel aan de vergaderingen van de G20:
-
-De Wereldbank6
-
-Het Internationale Monetair en Financiële Comité
-
-Het Ontwikkelingscomité van de IMF en de Wereldbank
- 1.De Europese Unie (EU) is het belangrijkste samenwerkingsverband in Europa. De deelnemende landen hebben voor deze Unie een aantal organisaties opgericht waaraan zij een deel van hun eigen bevoegdheden hebben overgedragen. Dit zijn onder meer het Europees Parlement, de Europese Commissie, de Raad en het Europese Hof van Justitie.
- 2.Elk half jaar (van januari t/m juni en van juli t/m december) wordt de Europese Unie afwisselend voorgezeten door een lidstaat. Het land dat voorzitter is, leidt de vergaderingen van de Raad van de Europese Unie. Het Voorzitterschap van de Raad speelt een essentiële rol bij de sturing van het wetgevend en politiek besluitvormingsproces.
- 3.Deze functie wordt sinds 1 december 2019 vervuld door de Duitse Ursula von der Leyen. Zij is de opvolger van de Luxemburger Jean-Claude Juncker.
- 4.De Europese Centrale Bank (ECB) is verantwoordelijk voor het monetaire beleid van de Unie. De basisdoelstelling van de ECB is het handhaven van de prijsstabiliteit binnen de eurozone en daarmee het bewaken van de koopkracht en het beheersen van de inflatie.
- 5.Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) is de VN-organisatie, dat de stabiliteit van het internationale monetaire systeem in de gaten houdt. Om deze stabiliteit te behouden en financiële crises te voorkomen, analyseert het IMF nationale, regionale en mondiale economische en financiële ontwikkelingen. Ook biedt het IMF hulp bij het beteugelen van economische crises.
- 6.Deze gespecialiseerde organisatie van de Verenigde Naties is opgericht in 1944. De Wereldbank richt zich op armoedebestrijding en verbetering van de levensstandaard in voornamelijk ontwikkelingslanden. Dit doet zij door middel van het verlenen van financiële en technische assistentie.
- 7.De Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO), of Organisation for Economic Cooperation and Development (OECD), is een intergouvernementele organisatie die zich inzet voor de bevordering van economische ontwikkeling en wereldhandel. Het samenwerkingsverband bestaat uit 38 landen en biedt een platform om sociaal en economisch beleid te bestuderen en te coördineren. De aangesloten landen proberen een gezamenlijk beleid to voeren om zo duurzame economische groei te stimuleren, werkgelegenheid te bevorderen, financiële stabiliteit te waarborgen en economische ontwikkelingen in andere landen te ondersteunen.