Zeeuwen in Den Haag

Met dank overgenomen van C.G. (Kees) van der Staaij i, gepubliceerd op donderdag 19 februari 2009.

Veel Zeeuwen in Den Haag vandaag. Inderdaad, het ging weer eens over de ontpoldering. Het is een discussie die inmiddels al heel wat jaren loopt. De Nederlandse regering heeft met België afgesproken dat de Hedwigepolder in Zeeuws Vlaanderen ontpolderd zal worden. In Zeeland, maar ook in de Tweede Kamer roept het grote weerstand op om tegen de zin van de grondgebruikers in, vruchtbare landbouwgronden prijs te geven voor natuurherstel. Via een motie van mijn hand in 2006 heeft de Kamer helder uitgesproken dat gedwongen ontpoldering vierkant wordt afgewezen.

Een commissie onder leiding van Ed Nijpels heeft zich over alternatieven voor ontpoldering gebogen. Daar is helaas niet veel uitgekomen. Over het rapport van deze commissie is vandaag een hoorzitting gehouden. De commissie Nijpels zelf bleek erg tevreden over het rapport van de commissie Nijpels. Er waren echter ook de nodige kritische geluiden te horen. Heel belangwekkend vond ik de bijdrage van een juridisch deskundige die heel duidelijk stelde dat er heel veel ruimte is in het voldoen aan de Europese verplichtingen voor natuurherstel. Het kabinet kan zich dus niet achter “Brussel” verschuilen.

Het kabinet is nu aan zet om een standpunt in te nemen. Het wordt hoog tijd om knopen door te hakken. Maar dan wel op de goede manier. Voor mij blijft als een paal boven water staan dat gedwongen ontpoldering niet nodig is en niet wenselijk.