Een rondje Nederland

Met dank overgenomen van C.G. (Kees) van der Staaij i, gepubliceerd op maandag 15 december 2008.

Een rondje Nederland. Dat is altijd weer het karakter van de bespreking van het Meerjarenprogramma Infrastructuur, Ruimte en Transport. Het is een lang debat met de minister en de staatssecretaris van Verkeer en Waterstaat en de minister van VROM. Het debat begon vanmorgen om kwart over tien en werd pas kwart voor twee 's nachts afgerond!

Zo'n samenhangend debat over toekomstige investeringen in onder meer spoor, wegen en vaarwegen biedt ook gelegenheid om concrete zorgpunten vanuit werkbezoeken en contacten met de achterban naar voren te brengen.

Zelf heb ik een pleidooi gevoerd voor versnelling van binnenvaartprojecten.

Ook heb ik aandacht gevraagd voor de traagheid in de aanpak van onvoldoende beveiligde spoorwegovergangen op de Valleilijn. Onverantwoord dat daar nog steeds allerlei onbewaakte overgangen zijn, terwijl er steeds meer treinen rijden! Het Rijk heeft hier niet de eerste verantwoordelijkheid, maar kan in contact met de provincie Gelderland wel de voortgang bespoedigen. Datzelfde geldt voor een ander knelpunt - de verkeersproblemen bij de Rijnbrug in Rhenen. Omdat dit ook de bereikbaarheid van de gehele regio raakt, heb ik hierover in het debat vandaag ook vragen gesteld. Zo los ik mijn beloftes bij werkbezoeken en op politieke avonden in!