Vleugje nostalgie en onbegrijpelijke afkortingen

Met dank overgenomen van C.G. (Kees) van der Staaij i, gepubliceerd op donderdag 11 december 2008.

Vanmiddag spraken we in de Kamer over de evaluatie van de Vreemdelingenwet. Het was het laatste overleg met VVD-collega Kamp die D.V. in januari 2009 de overstap maar Bonaire gaat maken. Ik zal hem missen. Uitstekende herinneringen bewaar ik aan de samenwerking met hem als collega-kamerlid. Maar ook met Henk Kamp als minister was het goed werken! Staatssecretaris Albayrak verwees er met een vleugje nostalgie nog naar hoe zij samen met Kamp destijds over de Vreemdelingenwet 2000 onderhandelde. Ook SP-er De Wit en ikzelf waren destijds al asielwoordvoerder. Het collectieve geheugen is op dit beleidsterrein dus nog enigszins aanwezig…

Inhoudelijk hebben we vanmiddag gedebatteerd over verbeteringen die nodig zijn in het verkorten van de asielprocedures en het verbeteren van het terugkeerbeleid. Ook moet meer voorkomen worden dat ex-asielaanvragers op straat terechtkomen. Doelstellingen, die wij van harte steunen. Over de uitwerking is het laatste woord nog niet gezegd..

Wat in de overheidsstukken en debatten over asielbeleid ook beter kan, is het taalgebruik. Het wemelt van de afkortingen, die voor iemand die het debat volgt vaak onbegrijpelijk zijn. Het lijkt mij althans sterk dat iedereen weet wat de RVT en de TNV is, en waar de IND, het COA en de HRT voor staan, om nog maar te zwijgen over de DT&V, de EAUT en de ACVZ.