Gedeelde verantwoordelijkheid

Met dank overgenomen van C.G. (Kees) van der Staaij i, gepubliceerd op maandag 8 december 2008.

Gedeelde verantwoordelijkheid. Dat was het thema vanmiddag, bij de sluiting van een expositie op het Haagse stadhuis over de strijd tegen de productie en consumptie van cocaïne.

Doel van dit project was om meer aandacht te krijgen voor de enorme ecologische schade als gevolg van drugsproductie. In twintig jaar tijd is er in Colombia een gebied zo groot als half Nederland aan tropisch regenwoud omgehakt om coca te kunnen telen en cocaïne te kunnen produceren. Met een indrukwekkend filmpje en een krachtige toespraak van vice-president Francisco Santos werd dit vanmiddag duidelijk gemaakt. Het was een uitstekend idee van de Colombiaanse overheid, het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken en de gemeente Den Haag, om hier door middel van dit project meer aandacht voor te vragen. Teveel wordt in Nederland nog wat laconiek gedaan over cocaïnegebruik, en wordt het gezien als de champagne onder de drugs, zoals Santos zei. Diezelfde mensen die zo begaan zijn met de milieuproblemen en keurig gescheiden afval inzamelen, dragen tegelijkertijd via het snuiven van cocaïne een stevige medeverantwoordelijkheid voor een ongekende aantasting van het milieu. Prima als deze dimensie eens vaker krachtig naar voren wordt gebracht!

Het zou goed zijn als dit project een vervolg krijgt. Daarom heb ik vanmiddag een aantal schriftelijke Kamervragen gesteld aan de ministers van Buitenlandse Zaken, van Justitie en van Milieu, waarin ik vraag om nadere acties! Zie ook www.sharedresponsibility.gov.co