Stemmingen godslastering

Met dank overgenomen van C.G. (Kees) van der Staaij i, gepubliceerd op dinsdag 20 januari 2009.

Vandaag vonden de stemmingen plaats over onder meer de moties die zijn ingediend naar aanleiding van eerdere overleggen over godslastering. Het is niet verrassend, maar wel verdrietig dat een ruime kamermeerderheid vandaag heeft uitgesproken inderdaad het verbod op smalende godslastering te willen afschaffen. Het roept pijnlijke herinneringen op aan de paarse tijden.

Mijn eigen motie, die juist de omstreden bepaling wil handhaven, kreeg de steun van de coalitiepartijen CDA en ChristenUnie. Het is een goede zaak dat zij hiermee ook tegenover het kabinet een eigen positie durven innemen. Ik blijf het wel betreuren dat zij op zo’n aangelegen punt binnen de coalitiegelederen niet hebben afgesproken deze bepaling ongemoeid te laten. Als oppositiepartij hoefde de PvdA niet zo nodig van artikel 147 af, maar als regeringspartij met twee coalitiepartners die juist aan handhaving van deze bepalingen hechten, moet de bepaling van deze partij per se geschrapt worden. Dat blijft wringen.

Opmerkelijk vond ik bij de stemmingen vandaag ook de opstelling van de PVV. Deze partij wil niet alleen de strafbaarstelling van godslastering schrappen, maar ook andere bepalingen die het beledigen van mensen wegens hun godsdienst strafbaar stelt.

De PVV nam ook het voortouw met een motie om voortaan militairen toe te staan in uniform naar de omstreden gay-pride te kunnen gaan. Dat alles heeft weinig met de joods-christelijke traditie te maken, maar alles met een onversneden seculier-liberale opstelling.