Nederland veiliger

Met dank overgenomen van C.G. (Kees) van der Staaij i, gepubliceerd op woensdag 21 januari 2009.

De aanpak van overlast en verloedering en de bestrijding van criminaliteit zijn uitermate belangrijke onderwerpen. Het hoort tot de kerntaken van de overheid. Vandaag hadden we een overleg over de voortgang met de ministers van Justitie en van Binnenlandse Zaken. Als we de cijfers mogen geloven, is Nederland in de afgelopen jaren wat veiliger worden. Dat neemt niet weg dat er nog steeds heel veel te doen is om geweld en overlast tegen te gaan.

Het is een goede zaak dat er meer oog is gekomen voor de relatie tussen alcohol en geweld. Alchohol maakt veel kapot. Verplicht testen op drugs en alcohol bij verdenkingen van geweldgebruik zou daarom standaard moeten zijn. Dan kan daar ook in de strafoplegging rekening mee worden gehouden.

Teleurstellend vind ik dat er in de praktijk nog zo weinig terechtkomt van het verhalen van schade op daders. Het blijkt vaak te ingewikkeld, te duur of te weinig kansrijk. Dat is niet alleen voor de slachtoffers slecht nieuws, maar is ook een verkeerd signaal voor de dader. Er moet dan ook meer werk van worden gemaakt om hier hobbels en drempels weg te nemen.

Tijdens dit debat bereikte mij via mijn mobiel het nieuws dat Wilders alsnog vervolgd wordt voor uitlatingen over de Islam. Het Gerechtshof Amsterdam heeft dat beslist naar aanleiding van klachten over de eerdere beslissing van het Openbaar Ministerie om niet tot vervolging over te gaan. Dit bericht verrastte mij zeer, juist in het licht van de argumentatie van het Openbaar Ministerie eerder om juist niet te vervolgen. Het is nu in ieder geval te wensen dat de rechter snel zal oordelen, zodat de onduidelijkheid over wat nu wel en wat niet gezegd kan worden, niet lang voortduurt.