Pro-Israel

Met dank overgenomen van C.G. (Kees) van der Staaij i, gepubliceerd op vrijdag 9 januari 2009.

Het eerste bericht dat er op mijn mobieltje verscheen, toen ik gisteren terugkwam uit Tsjaad, was: morgen debat over Gaza! De Kamercommissie Buitenlandse Zaken heeft besloten om toch nog deze week een spoeddebat te houden over de ontwikkelingen in Israel en Gaza.

Vandaag was het zover. Voordat het debat om twaalf uur begon, ben ik eerst nog aanwezig geweest bij een Pro-Israelmanifestatie op het Plein voor de Tweede Kamer. Het was koud buiten, maar de sfeer was hartverwarmend. Er werden goede speeches gehouden waarin de solidariteit met Israel op sympathieke wijze werd vertolkt.

Het Kamerdebat zelf verliep tamelijk voorspelbaar. Gelukkig voelt de regering en een Kamermeerderheid niets voor de suggesties van partijen als SP en Groen Links om Israel met straffen of sancties te treffen. Ik heb zelf vooropgesteld dat de militaire acties van Israel begrijpelijk en gerechtvaardigd zijn. Een staakt-het-vuren kan pas van Israel gevraagd worden als gewaarborgd is dat Hamas zich niet opnieuw kan herbewapenen en straks weer raketten en mortieren op Israelische burgers afvuurt!