Tijd voor Voorjaarsschoonmaak: openheid over Irak en CIA renditions

Met dank overgenomen van S.H. (Sophie) in 't Veld i, gepubliceerd op dinsdag 27 januari 2009.

Na de jongste onthullingen over het standpunt van de Nederlandse regering over steun aan de inval in Irak wordt een onderzoek toch vrijwel onontkoombaar. Het begint een beschamende vertoning te worden dat het Kabinet blijft volharden in zijn weigering om openheid van zaken te geven. Ook als het gaat om Guantanamo Bay doet de regering alsof haar neus bloedt. Europa heeft de VS volledig gesteund in de strijd tegen terrorisme, en Guantanamo Bay is daar een onderdeel van. Europa heeft Gitmo weliswaar niet verzonnen of opgezet, maar Europa, inclusief Nederland als een van de trouwste bondgenoten van de VS, is als bondgenoot in de anti-terreur strategie dus volledig moreel en politiek mede-verantwoordelijk voor Guantanamo. Bovendien zijn er talloze aanwijzingen voor rechtstreekse inmenging van EU landen (het grootste deel van de Guantanamo gevangenen is door de CIA door EU luchtruim vervoerd, met toestemming van de EU. Er zijn aanwijzingen voor de aanwezigheid voor Duitse functionarissen bij verhoren op Guantanamo. Een aantal gevangenen werden door de Amerikanen gezuiverd van elke verdenking, maar hun Europese thuislanden weigerden deze mensen op te nemen). Er moet snel een oplossing komen voor Guantanamo. Volgende week zal het Europees Parlement een resolutie bespreken van Liberalen, Socialisten en Groenen over Guantanamo, en oproepen om gevangenen op te nemen.

Ook over de kwestie van de illegale CIA uitleveringen en geheime gevangenissen, nauw gerelateerd aan Guantanamo, zal vroeg of laat verantwoording moeten worden afgelegd! Europa en Nederland mogen zich niet verschuilen achter de VS: Europa moet aan haar eigen burgers uitleg geven over de Europese medeplichtigheid.

U heeft al een tijdje niks meer van me gehoord. Dat betekent doorgaans niet dat ik stil zit, maar juist dat ik het te druk heb om stukjes te schrijven. Ik zal mijn leven beteren!

Gisteren in Groningen bij een bijeenkomst van Vice Versa Noord, een vereniging van vrouwelijke ondernemers in Noord Nederland, over het thema internationaal ondernemen. Welke kennis en vaardigheden heb je nodig als ondernemer of als medewerker om internationaal succesvol zaken te kunnen doen? Ik betoog dat alle jongeren in Nederland recht hebben op de vaardigheden waarmee ze een kans hebben op de internationale arbeidsmarkt. Zoals vroeger koeien melken een basisvaardigheid was, en later lezen en schrijven, zijn tegenwoordig talenkennis en kennis van andere culturen onmisbaar voor de arbeidsmarkt. Internationalisering van het onderwijs mag niet voorbehouden blijven aan een handjevol universiteitsstudenten. Ook en juist jongeren met een achterstand moeten toegang krijgen tot die vaardigheden, anders komen ze nog verder op achterstand.

Morgen een bijeenkomst over jongeren en privacy, ter gelegenheid van de Europese Privacy Day 2009. Jongeren hebben tien ontzettend geestige filmpjes gemaakt over privacy. We reiken morgen een prijs uit aan de drie leukste.