Van der Staaij (SGP): Salomo's wijsheid nodig voor Davids

Met dank overgenomen van C.G. (Kees) van der Staaij i, gepubliceerd op woensdag 4 februari 2009.

Vandaag stond een debat over luchtkwaliteit en een debat op het terrein van binnenlandse zaken op mijn agenda. Maar dat liep anders. Gisteren werd bepaald dat deze hele vergaderdag met de minister-president gedebatteerd zou worden over het voorstel van het kabinet om een onafhankelijke commissie een onderzoek naar de besluitvorming rond de inval in Irak te laten uitvoeren. Dit zou moeten plaatsvinden onder het voorzitterschap van mr. Davids, oud-president van de Hoge Raad.

Als SGP hebben wij dit kabinetsvoorstel gesteund. Niet omdat wij zelf zo’n behoefte hebben om de hele besluitvorming van destijds weer eens op te rakelen. Voor ons was en is die inval destijds gerechtvaardigd omdat Saddam Hussein zich niets aantrok van belangrijke resoluties.

Een parlementair onderzoek zal, zeker nu, te oppositioneel en verpolitiekt zijn. Dan is een extern, onafhankelijk onderzoek veel beter. En omdat zo langzamerhand de beeldvorming ontstaan is dat het kabinet wat te verbergen heeft, is zo’n onderzoek ook verstandig. Een vleugje aristocratie kan geen kwaad. De commissie-Davids heeft Salomo’s wijsheid nodig!