Van der Staaij (SGP): Naar Zeeland en Rijnland

Met dank overgenomen van C.G. (Kees) van der Staaij i, gepubliceerd op maandag 2 februari 2009.

Veel werkbezoeken in deze weken! De Kameragenda is nu wat rustiger dan in het najaar, als alle begrotingen behandeld moeten worden. Dat biedt meer mogelijkheden om ‘het land in te gaan’. Ik vind dat enorm belangrijk. Je doet weer nieuwe indrukken en ervaringen op, je ziet met eigen ogen knelpunten waartegen in de praktijk wordt opgelopen. Dat inspireert weer tot nieuwe politieke acties!

Afgelopen vrijdag hadden we met de fractie een buitengewoon waardevol werkbezoek in Zeeland: Middelburg en Arnemuiden. In Arnemuiden hoorden we over positieve ervaringen van een wijkbeheergroep. Dat is een vertegenwoordiging van bewoners van Arnemuiden, die in goed overleg met het gemeentebestuur van Middelburg een belangrijke bijdrage leveren aan de leefbaarheid en de voorzieningen van Arnemuiden. Op het gemeentehuis van Middelburg hebben we met het college gesproken over actuele kwesties, zoals de ziekenhuiszorg en de herstructurering van bedrijventerreinen. Daarna bezochten we een AsielZoekersCentrum. Daar hoorden we over de manier waarop onderwijs en inburgering voor asielzoekers wordt geregeld. De financiering van het onderwijs schiet tekort, zo concludeerden we. Het laatste thema van de dag was Wonen en Zorg. We hoorden en zagen veel in een recent gereedgekomen woon-zorgcomplex, en in het woonzorgcentrum Eben-Haezer. Dat ze in Eben-Haezer ook een voortreffelijke maaltijd kunnen klaarmaken, hebben we proefondervindelijk kunnen vaststellen. Klasse!

Het was fantastisch dat op de avondbijeenkomst in Middelburg zoveel jongeren afgekomen waren. We deden verslag van het werkbezoek, en discussieerden met elkaar over actuele thema’s, zoals de schermutselingen rond de vrijheid van meningsuiting. Een heel fijne avond!

Werkbezoeken heb je in allerlei soorten en maten. Soms ga je met een Kamercommissie op stap, soms met de hele fractie(zoals in Zeeland). Vanmiddag ga ik met het Zuid-Hollandse Statenlid Van Dieren en enkele fractiemedewerkers naar Leiden en Leiderdorp om aandacht te besteden aan de knelpunten in de infrastructuur in deze omgeving. Er moet hier veel gebeuren, zowel in de aanpak van knelpunten op de weg (de A4-verbreding, de RijnlandRoute), als in de verbetering van het Openbaar Vervoer. We sluiten af met een openbare avond van de SGP-kiesvereniging.