Frans voorzitterschap Europese Unie 2e helft 2008
Met dank overgenomen van Europa Nu.
Van 1 juli t/m 31 december 2008 vervulde Frankrijk het voorzitterschap van de Europese Unie1. Het Frans voorzitterschap wilde het hoofd bieden aan de zorgen van de Europese burgers. De kredietcrisis en de oorlog tussen Rusland en Georgië eisten veel aandacht op.
De vijf prioriteiten van het voorzitterschap waren:
-
-Energie en klimaatverandering2: overeenstemming bereiken over het klimaat- en energiepakket van de Europese Unie. Hierbij gaat het om het reduceren van de CO2-uitstoot, het uitbreiden van duurzame energiebronnen, het verhogen van de energie-efficiency en het veiligstellen van de Europese energievoorziening3.
-
-Asiel en migratie: overeenstemming bereiken over het vernieuwen van het huidige asiel- en migratiebeleid van de Unie. Hierbij ging het om het verbeteren van de organisatie m.b.t. legale migratie, het bestrijden van illegale immigratie en het uitbreiden van de samenwerking tussen 'migranten'-landen, transit-landen en bestemmingslanden.
-
-Landbouw: het voorbereiden van het toekomstige gemeenschappelijke landbouw- en visserijbeleid. Hierbij lag de nadruk op het uiteenzetten van nieuwe doelen, zoals bijvoorbeeld meer aandacht voor voedselveiligheid en zorg voor de leefomgeving. Ook wilden de Fransen toekomstige problemen van de Unie in kaart brengen.
-
-Veiligheid en defensie: het uitstippelen van een Europese defensiestrategie. Hierbij lag de nadruk op het vormen van een Europees inzetbaar leger naast de NAVO4 en een oplossing voor de capaciteitsproblemen van Europese legers.
-
-Het Verdrag van Lissabon5: door het 'nee' van de Ierse bevolking kon het Verdrag van Lissabon niet in werking treden. Het Franse voorzitterschap wilde de ontstane impassie doorbreken. Inzet was het verdrag te behouden en een manier te vinden om aan de Ierse bezwaren tegemoet te komen.
Naast deze prioriteiten richtte het Frans voorzitterschap zich ook op:
-
-Regionaal beleid: vormgeven aan het toekomstige regionale beleid van de Unie.
-
-Kennis, concurrentie en innovatie: het vergroten van het belang van training, educatie en innovatie in de Europese samenleving.
-
-Groei en werkgelegenheid: het creëren van meer groei en werkgelegenheid.
-
-De invoering van de Europese blue card (arbeidsvergunning voor werknemers van buiten de EU).
Op 1 januari 2009 nam Tsjechië het voorzitterschap over6.
- 1.Elk half jaar (van januari t/m juni en van juli t/m december) wordt de Europese Unie afwisselend voorgezeten door een lidstaat. Het land dat voorzitter is, leidt de vergaderingen van de Raad van de Europese Unie. Het Voorzitterschap van de Raad speelt een essentiële rol bij de sturing van het wetgevend en politiek besluitvormingsproces.
- 2.De meeste wetenschappers zijn het er over eens dat de aarde door de uitstoot van broeikasgassen opwarmt en dat extreme weersomstandigheden vaker voorkomen. Deze klimaatverandering zet de leefbaarheid van veel gebieden op aarde onder druk en heeft grote gevolgen voor onder andere natuur en landbouw. Om de gevolgen te beperken is internationaal afgesproken de wereldwijde temperatuurstijging te beperken tot 2°C ten opzichte van het pre-industriële tijdperk. Ook de Europese Unie spant zich zowel op Europees niveau als op mondiaal niveau in om klimaatverandering tegen te gaan.
- 3.De Europese Unie was in 2013 voor ruim de helft van haar energiebehoeften afhankelijk van import uit landen waarmee de relatie moeizaam is (Rusland) en/of uit instabiele regio's (het Midden-Oosten). Dat maakt de economie en veiligheid van de EU kwetsbaar. In het kader van het Europees milieubeleid wordt er ook nadruk gelegd op het investeren in duurzame energie. In 2050 moet de EU volledig klimaatneutraal zijn.
- 4.De Noord-Atlantische Verdrags Organisatie (NAVO) werd in 1949 opgericht met als doel de veiligheid en vrijheid van de aangesloten landen te garanderen en wereldwijd stabiliteit te bevorderen. De organisatie realiseert deze doelstelling door de inzet van politieke en militaire middelen. De NAVO bestaat uit 1 landen uit Europa en Noord-Amerika. Ieder lid van de NAVO draagt bij met mankracht, materieel en andere middelen.
- 5.Op 1 december 2009 is het Verdrag van Lissabon in werking getreden. Hiermee kwam een einde aan een lang hervormingsproces. Het verdrag is erop gericht de Europese Unie beter bestuurbaar en democratischer te maken.
- 6.Van 1 januari t/m 31 juni 2009 vervulde Tsjechië het voorzitterschap van de Europese Unie. Het Tsjechisch voorzitterschap richtte zich op de landen ten oosten van de Europese Unie. Ook de kredietcrisis en klimaatverandering, alsmede het Verdrag van Lissabon, speelden het half jaar een belangrijke rol.
- 7.De Franse Republiek is een land in het westen van Europa. Het land grenst aan België, Luxemburg, Duitsland, Zwitserland, Italië, Spanje, Andorra en Monaco. Qua oppervlakte is Frankrijk het op twee na grootste land van Europa. De progressief-liberale Emmanuel Macron is sinds 2017 president van Frankrijk.