LPF en de Tweede Kamerverkiezingen tussen 2002 en 2006
De Lijst Pim Fortuyn1 was van 2002 tot 2006 in de Tweede Kamer2 vertegenwoordigd. Na de moord op partijleider Fortuyn3 werd de partij geteisterd door onderlinge ruzies. Dat leidde in de loop der jaren tot zetelverlies en in 2006 behaalde de partij helemaal geen zetels.
In onderstaand overzicht vindt u de belangrijkste informatie rond de LPF en haar deelname aan Tweede Kamerverkiezingen4 tussen 2002-2006. In dit overzicht staat vermeld met welke lijsttrekker, programma en kandidaten de LPF deelnam aan de verkiezingen. Ook de belangrijkste gevolgen van de verkiezingen voor de LPF staan vermeld in de tabel: het aantal behaalde zetels en het gevormde kabinet naar aanleiding van de verkiezingen.
In de databank van de Kiesraad kunt u meer informatie vinden rond de LPF en de Tweede Kamerverkiezingen sinds 2002.
In onderstaand overzicht is per verkiezingsjaar aangegeven wie de lijsttrekker was, welke kandidaten op de kandidatenlijsten stonden en wat het verkiezingsprogramma voor dat jaar was.
Jaar |
Lijsttrekker |
Kandidaten |
Programma (VP) |
---|---|---|---|
Dit is niet het land wat ik voor mijn kinderen wil achterlaten |
|||
-
*(Nog) niet beschikbaar
In onderstaand overzicht is per verkiezingsjaar de verkiezingsuitslag opgenomen.
Jaar |
Zetels |
Percentage |
---|---|---|
0 |
0,2 |
|
8 |
5,7 |
|
26 |
17,0 |
-
*(Nog) niet beschikbaar
Voor de ontsluiting van de verkiezingsprogramma's en verkiezingsaffiches is dankbaar gebruik gemaakt van de collecties van Het Documentatiecentrum Nederlandse Politieke Partijen (DNPP) van de Rijksuniversiteit Groningen.
Meer over
- 1.De Lijst Pim Fortuyn (LPF) werd opgericht in 2002 na de breuk tussen de lijsttrekker Pim Fortuyn en de partij Leefbaar Nederland. De oorzaak van de breuk was een aantal ongelukkig gekozen uitspraken in De Volkskrant door Fortuyn. De partij heette officieel: Politieke Vereniging Lijst Pim Fortuyn. Op 6 mei 2002 werd de politiek leider van de partij, Pim Fortuyn, vermoord. Desondanks maakte de LPF samen met CDA en VVD deel uit van het kabinet Balkenende I.
- 2.De Tweede Kamer is deel van de volksvertegenwoordiging. Zij speelt een belangrijke rol bij de totstandkoming van wetten, controleert de regering en beslist over de vraag of een kabinet (of bewindspersoon) genoeg vertrouwen heeft.
- 3.Voormalige hoogleraar en columnist die in 2001 op stormachtige wijze de politiek betrad en die op een onconventionele wijze politiek bedreef. Hedonistische, flamboyante, enigszins dandy-achtige man, die omstreden uitspraken niet schuwde, maar daarom ook fel werd bestreden. Had een grote geldingsdrang, die hem ertoe bracht de politiek in te gaan. Werd in 2001 gekozen tot lijsttrekker van Leefbaar Nederland. Zeer succesvol bij de gemeenteraadsverkiezingen in Rotterdam. Na een conflict met Leefbaar Nederland kwam hij met een eigen lijst, de Lijst Pim Fortuyn. Fel bestrijder van het 'paarse kabinet' en het 'poldermodel'. Leek af te stevenen op een grote verkiezingswinst en had ambitie om minister-president te worden. Werd kort voor de verkiezingen vermoord; een moord die de gehele politiek schokte.
- 4.De leden van de Tweede Kamer worden in principe eens in de vier jaar gekozen op basis van het stelsel van evenredige vertegenwoordiging. Ook na de val van een kabinet worden bijna altijd verkiezingen gehouden. Kiesgerechtigd zijn alle Nederlanders die op de dag van de kandidaatstelling 18 jaar of ouder zijn, mits niet het kiesrecht vanwege een veroordeling is ontnomen.
- 5.De Lijst Vijf Fortuyn haalde bij de verkiezingen van 22 november 2006 geen zetels in de Tweede Kamer. Lijsttrekker was Olaf Stuger. Lijst Vijf Fortuyn was de voortzetting van de LPF. De LPF had bij de verkiezingen van 2003 nog 8 zetels in de Tweede Kamer behaald, maar nadat diverse Kamerleden uit de LPF-fractie waren gestapt, waren er ten tijde van de verkiezingen van 2006 nog maar 5 van over. De partij voerde campagne met de slogan 'Wat zou Fortuyn er van zeggen?'.
- 6.Olaf Stuger (1969) was van 1 juli 2014 tot 2 juli 2019 lid van het Europees Parlement voor de PVV. De heer Stuger was lid van de commissie regionale ontwikkeling. In 2002-2003 was hij Tweede Kamerlid voor de Lijst Pim Fortuyn en bij de Tweede Kamerverkiezingen 2006 was hij lijsttrekker van 'Lijst Vijf Fortuyn'. Na zijn Kamerlidmaatschap werd hij partner bij Public Affairs-kantoor Smeets, Stuger & De Vries met vestigingen in Den Haag en Brussel. Hij is oprichter van de Bond voor Belastingbetalers, die zich sterk maakt voor transparantie en verantwoording van belastinginning en besteding van belastinggeld.
- 7.De Lijst Vijf Fortuyn haalde bij de verkiezingen van 22 november 2006 geen zetels in de Tweede Kamer. Lijsttrekker was Olaf Stuger. Lijst Vijf Fortuyn was de voortzetting van de LPF. De LPF had bij de verkiezingen van 2003 nog 8 zetels in de Tweede Kamer behaald, maar nadat diverse Kamerleden uit de LPF-fractie waren gestapt, waren er ten tijde van de verkiezingen van 2006 nog maar 5 van over. De partij voerde campagne met de slogan 'Wat zou Fortuyn er van zeggen?'.
- 8.De LPF haalde bij de verkiezingen van 22 januari 2003 8 zetels in de Tweede Kamer. Lijsttrekker was Mat Herben. Het verkiezingsprogramma was getiteld 'Politiek is passie'. De LPF had voor de verkiezingen 26 zetels in de Tweede Kamer.
- 9.Vriendelijke, relativerende LPF-voorman, die - feitelijk noodgedwongen - vier jaar een vooraanstaande politieke rol speelde. Als voorlichter van Pim Fortuyn trad hij, na diens geweldadige dood, onverwacht als aanvoerder van de LPF naar voren. Hij werd fractievoorzitter en onderhandelaar bij de formatie. Kreeg toen zowel waardering voor zijn bezadigde rol als kritiek, omdat hij volgens partijleden te mild was. Trok zich daarom al na enige maanden terug. Kort voor de kabinetscrisis van 2002 keerde hij terug als fractievoorzitter en in 2003 was hij lijsttrekker. Ook dat leiderschap werd voortijdig beëindigd, maar in 2006 werd hij opnieuw fractievoorzitter. Als oud-voorlichter van defensie had dat onderwerp zijn bijzondere belangstelling en hij zette zich onder meer in voor veteranen. Is sinds 2018 gemeenteraadslid in Montfoort.
- 10.De LPF haalde bij de verkiezingen van 22 januari 2003 8 zetels in de Tweede Kamer. Lijsttrekker was Mat Herben. Het verkiezingsprogramma was getiteld 'Politiek is passie'. De LPF had voor de verkiezingen 26 zetels in de Tweede Kamer.
- 11.De LPF haalde bij de verkiezingen van 15 mei 2002 26 zetels in de Tweede Kamer. Lijsttrekker was Pim Fortuyn, die echter op 6 mei 2002 werd vermoord. Het verkiezingsprogramma was getiteld 'Zakelijk met een hart'. De LPF was kort voor de verkiezingen opgericht en had voor de verkiezingen van 15 mei dus nog geen zetels in de Tweede Kamer.
- 12.De LPF haalde bij de verkiezingen van 15 mei 2002 26 zetels in de Tweede Kamer. Lijsttrekker was Pim Fortuyn, die echter op 6 mei 2002 werd vermoord. Het verkiezingsprogramma was getiteld 'Zakelijk met een hart'. De LPF was kort voor de verkiezingen opgericht en had voor de verkiezingen van 15 mei dus nog geen zetels in de Tweede Kamer.