PvdA en Eerste Kamerverkiezingen 2007
De PvdA1 haalde bij de Eerste Kamerverkiezingen van 29 mei 2007 14 zetels in de Eerste Kamer2. Lijsttrekker was Han Noten3. De PvdA had voor de verkiezingen 19 zetels in de Eerste Kamer.
Inhoudsopgave
De PvdA haalde bij de Eerste Kamerverkiezingen van 29 mei 20074 31.032 berekende stemmen (19,0%) van de 163.087 uitgebrachte berekende stemmen. De partij haalde hiermee 14 zetels, waarvan 0 restzetels.
In totaal deden er 3 lijstencombinaties5 mee aan de verkiezingen. Als er geen enkele lijstencombinatie aan de verkiezingen had deelgenomen, zou de PvdA een zetel meer hebben gehaald.
De PvdA deed aan de Eerste Kamerverkiezingen mee in alle provincies.
De met voorkeurstemmen gekozen Joyce Sylvester stond op de zeventiende plaats op de PvdA-kandidatenlijst. Haar verkiezing ging ten koste van de nummer 14 op de lijst, Jan Hamel6, die hierdoor zijn Eerste Kamerzetel verloor.
Overzicht van de voornaamste PvdA-kandidaten voor de Eerste Kamerverkiezingen van 2007.
- 16 Rein Zunderdorp
- 18 Michel Hardon
- 19 Roos van Erp-Bruinsma
Meer over
- 1.De Partij van de Arbeid (PvdA) is een progressieve, sociaaldemocratische partij. De partij werd opgericht in 1946 als een voortzetting van de vooroorlogse Sociaal-Democratische Arbeiders Partij (SDAP), de Vrijzinnig-Democratische Bond (VDB) en de Christelijk-Democratische Unie (CDU). De PvdA trok samen met GroenLinks op en deed met een gezamenlijke lijst mee aan de Tweede Kamerverkiezingen van 22 november 2023. Frans Timmermans leidt de gezamenlijke fractie in de Tweede Kamer.
- 2.De Eerste Kamer is deel van de volksvertegenwoordiging en heeft met name een rol op wetgevend gebied. Over een wetsvoorstel moet, als de Tweede Kamer het heeft aangenomen, ook door de Eerste Kamer worden gestemd. De Eerste Kamer kan een wetsvoorstel nog tegenhouden.
- 3.Vooraanstaande PvdA-senator en bestuurder met een vakbondsachtergrond. Was bij de Dienstenbond FNV onderhandelaar, en werd daarna topman in onder meer de pensioensector en bij de Nederlandse Spoorwegen. Leidde in 2005 een PvdA-commissie over hervorming van de verzorgingsstaat en was acht jaar voorzitter van de PvdA-Eerste Kamerfractie. Gemoedelijke Limburger, die als manager ontspannen leiding gaf. Bedenker van de 'ijzeren wet van Noten' over het verband tussen het stemgedrag van bevriende fracties in beide Kamers. Van 1 februari 2011 tot 1 december 2018 was hij burgemeester van het Overijsselse Dalfsen.
- 4.Op dinsdag 29 mei 2007 kozen de Provinciale Staten, die op 7 maart 2007 zelf nieuw waren gekozen, een nieuwe Eerste Kamer. De coalitiepartijen CDA, PvdA en ChristenUnie haalden dankzij de winst van de ChristenUnie ook in de senaat een meerderheid. Door lijstverbindingen haalden SGP (verbonden met CDA en ChristenUnie) en D66 (verbonden met VVD en OSF) een iets gunstiger resultaat dan op 7 maart was voorzien.
- 5.Tot 2017 konden partijen die deelnamen aan Tweede Kamerverkiezingen en die in alle kieskringen een lijst hadden ingediend, als lijstencombinatie (lijstverbinding) meedoen. Een voorwaarde daarbij was dat ze dat in alle kieskringen deden. In het verleden waren de lijsten van SGP en ChristenUnie vaak verbonden, maar ook zijn er recent bijvoorbeeld ook lijstverbindingen geweest tussen PvdA, SP en GroenLinks.
- 6.Tussen 2003 en 2011 (met een onderbreking van twee jaar) specialist op het gebied van de volksgezondheid in de PvdA-Eerste Kamerfractie en onder meer woordvoerder bij de behandeling van de Zorgverzekeringswet. Hield zich verder bezig met jeugdzorg. Was voor hij senator werd docent, onderzoeker en fractiemedewerker en tot juli 2006 voorzitter van de Raad van Bestuur van het Universitair Medisch Centrum Groningen. Overtuigde sociaaldemocraat, die over een goede dossierkennis beschikte.