CDA en Eerste Kamerverkiezingen 2007
Het CDA1 haalde bij de Eerste Kamerverkiezingen van 29 mei 2007 21 zetels in de Eerste Kamer2. Lijsttrekker was Jos Werner3. Het CDA had voor de verkiezingen 23 zetels in de Eerste Kamer.
Het CDA haalde bij de Eerste Kamerverkiezingen van 29 mei 20074 43.501 berekende stemmen (26,7%) van de 163.087 uitgebrachte berekende stemmen. De partij haalde hiermee 21 zetels.
Het CDA deed aan de verkiezingen mee in een lijstencombinatie5 met de ChristenUnie6 en de SGP7. Deze lijstencombinatie behaalde in totaal 56.897 berekende stemmen. Dit leverde de lijstencombinatie 26 volle zetels plus 1 restzetel op. Dankzij de lijstencombinatie haalde de SGP 2 Eerste Kamerzetels in plaats van 1.
Het CDA deed aan de Eerste Kamerverkiezingen mee in alle provincies.
De met voorkeurstemmen gekozen Hans Klein Breteler stond op de 30ste plaats op de CDA-kandidatenlijst. Zijn verkiezing ging ten koste van de nummer 21, Geart Benedictus8. Na de verkiezingen werd in het CDA afgesproken dat Klein Breteler twee jaar Eerste Kamerlid zou blijven, en vervolgens werd opgevolgd door Benedictus.
Kandidaten
Overzicht van de voornaamste CDA-kandidaten voor de Eerste Kamerverkiezingen van 2007.
Meer over
Verwant nieuws
- 1.Het Christen-Democratisch Appèl (CDA) is een christelijk geïnspireerde partij in het centrum van het politieke spectrum. Henri Bontenbal is momenteel politiek leider van het CDA. De partij werd opgericht op 11 oktober 1980 als fusie van Anti-Revolutionaire Partij (ARP), Christelijk-Historische Unie (CHU) en Katholieke Volkspartij (KVP).
- 2.De Eerste Kamer is deel van de volksvertegenwoordiging en heeft met name een rol op wetgevend gebied. Over een wetsvoorstel moet, als de Tweede Kamer het heeft aangenomen, ook door de Eerste Kamer worden gestemd. De Eerste Kamer kan een wetsvoorstel nog tegenhouden.
- 3.Prominent CDA-Eerste Kamerlid, fractievoorzitter en gezondheidsdeskundige. Kwam uit een groot gezin van een Nijmeegse tandarts. Was onder meer vicevoorzitter van het bestuur van het Amsterdams Medisch Centrum, voorzitter van de Raad van Bestuur van het Universitair Medisch Centrum 'Sint Radboud' in Nijmegen en kroonlid van de Ziekenfondsraad. Tot hij in 2003 fractievoorzitter werd, hield hij zich bezig met volksgezondheidsbeleid, onderwijs en volkshuisvesting. Scherp debater, die zich echter goed bewust was van de politieke speelruimte van de Senaat en van die van de CDA-senaatsfractie. Had een zakelijke benadering en zorgde er steeds voor dat er zaken waren te doen, met name met politiek bevriende bewindslieden.
- 4.Op dinsdag 29 mei 2007 kozen de Provinciale Staten, die op 7 maart 2007 zelf nieuw waren gekozen, een nieuwe Eerste Kamer. De coalitiepartijen CDA, PvdA en ChristenUnie haalden dankzij de winst van de ChristenUnie ook in de senaat een meerderheid. Door lijstverbindingen haalden SGP (verbonden met CDA en ChristenUnie) en D66 (verbonden met VVD en OSF) een iets gunstiger resultaat dan op 7 maart was voorzien.
- 5.Tot 2017 konden partijen die deelnamen aan Tweede Kamerverkiezingen en die in alle kieskringen een lijst hadden ingediend, als lijstencombinatie (lijstverbinding) meedoen. Een voorwaarde daarbij was dat ze dat in alle kieskringen deden. In het verleden waren de lijsten van SGP en ChristenUnie vaak verbonden, maar ook zijn er recent bijvoorbeeld ook lijstverbindingen geweest tussen PvdA, SP en GroenLinks.
- 6.De ChristenUnie is een christelijke partij, met op sociaal en ecologisch gebied progressieve en op ethisch gebied behoudender standpunten. Politiek leider van de ChristenUnie is sinds januari 2023 Mirjam Bikker. De partij ontstond in januari 2000 als samenwerkingsverband tussen het Gereformeerd Politiek Verbond (GPV) en de Reformatorische Politieke Federatie (RPF). Per 22 januari 2000 zijn de partijen gefuseerd.
- 7.De SGP is een behoudende christelijke (reformatorische) partij aan de rechterkant van het politieke spectrum, die strikt volgens Bijbelse normen politiek wil bedrijven. Politiek leider van de SGP is Chris Stoffer. De partij werd opgericht op 24 april 1918 en is daarmee de oudste nog bestaande partij van Nederland.
- 8.Expert op veterinair gebied uit Friesland, die twee jaar Eerste Kamerlid voor het CDA was. Hij is zelfstandig adviseur in de agrarische sector en was lid van de Staten van Fryslân. Eerder was hij dierenarts en directeur van het Gezondheidscentrum voor Dieren in Noord-Nederland. Daarnaast bekleedde hij diverse functies op veterinair gebied en in landbouworganisaties en was hij onder meer voorzitter van de Bond van Friese vogelwachten.