SGP-jongeren (SGPJ)
Deze Nederlandse onafhankelijke jongerenorganisatie is gelieerd aan de Staatkundig-Gereformeerde Partij1 (SGP). Van 1934 tot 2000 ging de organisatie door het leven als het Landelijk Verband voor Staatkundig-Gereformeerde Studieverenigingen (LVSGS). De SGPJ wil graag als bruggenbouwer tussen de gereformeerde en seculiere wereld dienen. Het ledental van de SGP-Jongeren ligt rond de 3.000. Het hoofdkantoor is gevestigd in Rotterdam.
De SGP-Jongeren dragen het gedachtegoed van de SGP uit, met hier en daar een eigen mening. Daarnaast willen zij de seculiere en gereformeerde, christelijke wereld verbinden.
De SGPJ kent een dagelijks bestuur. Daaronder vallen organisatorische en het politieke commissies. Lokaal zijn tientallen commissies actief. De SGP-Jongeren organiseren hun eigen congressen, maar hebben op de congressen van hun moederpartij geen spreekrecht of recht om moties en amendementen in te dienen.
LVSGS
SGPJ
In 1934 kwam het LVSGS (het Landelijk Verband van Staatkundig Gereformeerde Studieverenigingen) tot stand. Doel was de jeugd meer bekend te maken met de beginselen van de SGP. Het initiatief tot oprichting lag bij de lokale SGP-kiesverenigingen. In de jaren dertig hield de organisatie zich vooral bezig met het uitbouwen.
Vanaf de Tweede Wereldoorlog tot en met begin jaren zestig kwam de opmars van het LVSGS tot stilstand en ging het niet goed met de organisatie. Door het oprichten van een jeugdblad keerde de (interne) discussie terug in de organisatie, waarmee ook het ledenaantal weer steeg.
In de jaren tachtig maakte het LVSGS twee grote veranderingen door. Allereerst mochten vanaf 1987 vrouwen lid worden van de vereniging en konden zij sindsdien in het landelijk bestuur zitting nemen. Daarnaast startte het LVSGS in 1984 met de SGP-Jongerendagen. Beide veranderingen werden met goedkeuring van de moederpartij doorgevoerd. Het ledenaantal steeg explosief en de jongerendagen trokken iedere keer duizenden jongeren.
Na deze groeispurt heeft het LVSGS zich vooral inhoudelijk steeds meer geprofileerd. Omdat de oude naam niet meer bij het nieuwe imago paste, veranderde het LVSGS in 2000 zijn naam in SGP-Jongeren (SGPJ). In de loop der tijd hebben de SGP-Jongeren zich steeds meer als een luis in de pels van de moederpartij kunnen manifesteren, zonder dat de relatie hier onder leed.
Naam |
SGP-Jongeren (SGPJ) |
---|---|
Moederpartij |
SGP |
Opgericht |
24 januari 1934 |
Ledenblad |
KLIK (jongeren), In Contact |
Internet |
|
Telefoon |
010 720 07 80 |
Adres |
Dinkel 7 3068 HB Rotterdam |
Meer over
- 1.De SGP is een behoudende christelijke (reformatorische) partij aan de rechterkant van het politieke spectrum, die strikt volgens Bijbelse normen politiek wil bedrijven. Politiek leider van de SGP is Chris Stoffer. De partij werd opgericht op 24 april 1918 en is daarmee de oudste nog bestaande partij van Nederland.
- 2.Bescheiden, beminnelijk en blijmoedig SGP-Tweede Kamerlid. Kwam in 1971 in de Kamer toen zijn vader, die jarenlang het 'gezicht' van de SGP was geweest, overstapte naar de Eerste Kamer. Liet het SGP-geluid vooral horen bij beschouwingen over financiën, economische zaken, sociale zaken, buitenlandse zaken en defensie. Was overigens een matig spreker. Maakte deel uit van de RSV-enquêtecommissie en van de enquêtecommissie uitvoeringsorganen sociale zekerheid. Trad vanaf 1989 vooral in ochtendvergaderingen vaak op als fungerend Kamervoorzitter. Pleitbezorger van beperking van dierproeven. Ook toen hij nestor van de Tweede Kamer was geworden, bleef hij Van Dis jr.
- 3.SGP-voorman van christelijk-gereformeerden huize. Scheikundig ingenieur, die jarenlang een onvervalst orthodox-calvinistisch en anti-Rooms geluid in beide Kamers liet horen. Strijder tegen vrouwenkiesrecht, loterijen, crematie, sport, inentingen, emancipatie, de Verenigde Naties, etc., etc. Tevens een fervent dierenbeschermer. Was ruim dertig jaar parlementariër en daarnaast gemeenteraadslid in Rotterdam en lid van Provinciale Staten van Zuid-Holland. Lange tijd stond hij in de schaduw van de voormannen Kersten en Zandt, maar vanaf 1961 was hij fractieleider en in 1963 en 1967 lijsttrekker. Bekende, beminnelijke en onwankelbaar getuigende politicus, die altijd een donkere jas en hoed droeg.
- 4.Politiek voorman van de SGP, die als nestor van de Tweede Kamer gezag verwierf. Studeerde weg- en waterbouw en was werkzaam in het onderwijs. Kwam in 1981, na ruim acht jaar Statenlid in Utrecht te zijn geweest, in de Kamer. Vanaf 1986 fractievoorzitter en partijleider. Voerde in de Kamer het woord over uiteenlopende onderwerpen. Minzame, hardwerkende volksvertegenwoordiger die zich dienstbaar opstelde en geen eerzucht kende. Als nestor ontwikkelde hij zich, ondanks het tamelijk politieke isolement van zijn partij, tot het staatsrechtelijk en 'zedelijk' geweten van de Kamer. Waarschuwde geregeld tegen verruwing van de parlementaire mores.
- 5.Toegewijd Eerste Kamerlid van de SGP en als zodanig zestien jaar woordvoerder op uiteenlopende beleidsterreinen. Hij voerde bijvoorbeeld het woord over volksgezondheid, verkeer, economische zaken en sociale zaken. Vervulde directiefuncties op het terrein van de volksgezondheid en was burgemeester van Sint Philipsland (1973-1981) en van Genemuiden (1981-1987). Bescheiden en minzame senator, die een principiële inbreng combineerde met een constructieve opstelling.
- 6.Wetenschapper die acht jaar Tweede Kamerlid was voor de SGP. In 1999-2003 was hij voorzitter van de SGP-jongeren. Promoveerde in 2004 op een studie over afvalverwerking. Was daarna onderzoeker aan de Erasmus Universiteit Rotterdam en verbonden aan daaraan gelieerde onderzoeksinstituten. Bijzonder hoogleraar empirische economie van de publieke sector in Rotterdam. Als Kamerlid hield hij zich onder meer bezig met financiën, sociale zaken, economische zaken, landbouw, defensie, milieu en ontwikkelingssamenwerking. Kon als lid van een kleine fractie het nodige bereiken en genoot van het parlementaire werk, maar zag zich vanwege privéomstandigheden genoodzaakt de politiek te verlaten.
- 7.Kees van der Staaij (1968) is sinds 1 juni 2024 staatsraad bij de Afdeling advisering van de Raad van State. Hij was van 19 mei 1998 tot 6 december 2023 Tweede Kamerlid voor de SGP. De heer Van der Staaij was in 2010-2023 politiek leider van de SGP. Hij was eerder adjunct-chefjurist bij de afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. In de Tweede Kamer hield hij zich onder meer bezig met algemene politiek onderwerpen, veiligheid en justitie, buitenlandse zaken, Koninklijk Huis en volksgezondheid, welzijn en sport. Hij zat verder een werkgroep voor die de herziening van het Reglement van Orde van de Tweede Kamer voorbereidde en in 2021 een werkgroep over versterking van de positie van de Tweede Kamer. Bij zijn vertrek was hij de nestor van de Kamer.
- 8.Vrijwel iedere in het Nederlandse parlement vertegenwoordigde politieke partij heeft een politieke jongerenorganisatie. Een politieke jongerenorganisatie is een organisatie voor jongeren die statutair is verbonden aan een politieke partij. Een politieke jongerenorganisatie bestaat normaal gesproken uit een (hoofd)bestuur, afdelingen en een congres. De afdelingen concentreren zich meestal op de studentensteden.