CDA en Tweede Kamerverkiezingen 2006
Het CDA1 haalde bij de verkiezingen van 22 november 2006 41 zetels in de Tweede Kamer2. Lijsttrekker was Jan Peter Balkenende3. Het verkiezingsprogramma was getiteld 'Vertrouwen in Nederland, vertrouwen in elkaar'. Het CDA had voor de verkiezingen 44 zetels in de Tweede Kamer.
Inhoudsopgave
Het CDA haalde bij de Tweede Kamerverkiezingen van 22 november 20064 2.608.573 (26,5%) van de 9.838.683 uitgebrachte stemmen. De partij haalde hiermee 41 zetels, waarvan 2 restzetels.
Om de voorkeursdrempel te halen waren 16.397 stemmen (25% van de kiesdeler) nodig. Hieraan voldeden:
Kandidaat |
Stemmen |
---|---|
2.198.114 |
|
79.981 |
|
74.626 |
|
31.788 |
|
25.279 |
|
18.881 |
Het CDA ging de verkiezingen in met het programma: 'Vertrouwen in Nederland, vertrouwen in elkaar'. Het was vooral gericht op helderheid.
De speerpunten van het verkiezingsprogramma waren:
Sociaal- en financieel-economische doelstellingen
-
-geen nieuwe permanente subsidiebanen, maar mensen perspectief geven op regulier werk door middel van werk en scholing
-
-verhoging van uitkeringen van langdurig arbeidsongeschikten in de WIA
-
-terugdringing van het aantal ambtenaren door 25 procent van de vacatures te herbezetten
-
-het tegengaan van personeelstekort door de veertigurige werkweek te bevorderen.
-
-geen verhoging van de AOW-leeftijd
-
-het stimuleren van kleine deeltijdbanen naar grote deeltijdbanen
-
-verhoging van de kinderbijslag, die inkomensonafhankelijk per kind blijft
-
-ouderschapsverlofkorting voor ouders wanneer zij deelnemen aan een levensloopregeling
-
-inkomensafhankelijkheid van de huurtoeslag
-
-afschaffing no-claim korting
Zorg
-
-Flinke bezuinigingen in de zorg ( 4 miljard euro)
-
-meer duidelijke informatie in de zorg, bijvoorbeeld over verzekeringen
-
-inkomensafhankelijkheid van de zorgtoeslag bij premiestijgingen, dus geen achteruitgang van inkomen
-
-extra aandacht voor het voorkomen van ongewenste zwangerschappen
-
-stimulering van gezond eten op school
-
-vergroting van het aantal donoren
Veiligheid
-
-minder coffeeshops
-
-bestrijding van criminaliteit op internet (bedreigingen, seksuele intimidatie)
-
-gemeentelijke ambtenaren wettelijk de mogelijkheid geven om milde overtredingen met boetes bestraffen
-
-alcohol- en verblijfsverboden voor probleemjongeren om overlast tegen te gaan.
-
-eenvoudiger maken om telefonisch of via internet aangifte te doen
-
-uitzetting van mensen met een dubbele nationaliteit die terroristische misdrijven plegen
-
-opvang voor slachtoffers van huiselijk geweld, ook voor meisjes onder de 18
-
-mogelijkheden voor de politie om opsporing met DNA te doen vergroten
Onderwijs
-
-verplichting tot het volgen van een maatschappelijke stage van drie maanden
-
-een zo vroeg mogelijke aanpak van onderwijsachterstanden, onder anderen door kinderen met taalachterstanden vanaf hun derde jaar onderwijs hierin te laten volgen
-
-meer vrijheid voor scholen, meer mogelijkheden om een eigen invulling te geven aan het onderwijs
-
-extra investering in het onderwijs zodat er onder andere meer doorstroommogelijkheden komen voor leraren
-
-re-boundvoorzieningen voor leerlingen die moeilijk te hanteren zijn op school
-
-gratis schoolboeken en geen verhoging van het collegegeld
-
-verhoging leerwerkplicht van 23 naar 27 jaar
Vreemdelingenbeleid en integratie
-
-verhoging van de eisen aan de verplichte inburgeringstoets, de overheid biedt scholingsmogelijkheden
-
-verblijfsaanvragen worden sneller afgehandeld wanneer dit op medisch gebied vereist is.
Overig
-
-per direct stimulatie van aardgas en biobrandstof bij verkeer en vervoer
-
-geen referendum
-
-verbieden van dierproeven voor niet-medische doeleinden.
Letterlijke tekst
Overzicht van de kansrijke CDA-kandidaten
Meer over
- 1.Het Christen-Democratisch Appèl (CDA) is een christelijk geïnspireerde partij in het centrum van het politieke spectrum. Henri Bontenbal is momenteel politiek leider van het CDA. De partij werd opgericht op 11 oktober 1980 als fusie van Anti-Revolutionaire Partij (ARP), Christelijk-Historische Unie (CHU) en Katholieke Volkspartij (KVP).
- 2.De Tweede Kamer is deel van de volksvertegenwoordiging. Zij speelt een belangrijke rol bij de totstandkoming van wetten, controleert de regering en beslist over de vraag of een kabinet (of bewindspersoon) genoeg vertrouwen heeft.
- 3.Zeeuwse CDA-politicus die negen jaar partijleider en acht jaar premier was. Afkomstig uit de wetenschap en partijideoloog, die eigen verantwoordelijkheid van burgers voorstond. Als Tweede Kamerlid financieel woordvoerder. Werd in 2001 onverwacht lijsttrekker van het CDA na de machtstrijd tussen De Hoop Scheffer en Van Rij. Leidde vanaf 2002 als premier kabinetten van wisselende samenstelling in een na de moord op Fortuyn politiek instabiele periode. Probeerde terugkeer van 'normen en waarden' op de politieke agenda te zetten. Nadat zijn tweede kabinet diverse hervormingen had doorgevoerd, was zijn vierde kabinet op dat punt minder daadkrachtig. Een bankencrisis werd wel bezworen. In zijn publieke optredens soms wat onhandig, maar niettemin - of juist daardoor - lange tijd populair en succesvol. De verkiezingen van 2010 verliepen voor zijn partij echter desastreus, waarna hij de politiek verliet. Sinds 2022 minister van staat.
- 4.Op 22 november 2006 vonden er Tweede Kamerverkiezingen plaats. De verkiezingen waren aanvankelijk gepland op 15 mei 2007, maar werden vervroegd door de val van het kabinet-Balkenende II. Het CDA handhaafde zich als grootste, maar de SP onder leiding van Jan Marijnissen werd met zestien zetels winst de grote winnaar. De Groep-Wilders/PVV kwam met negen zetels in de Kamer. PvdA, VVD en D66 verloren.
- 5.CDA-voorman, die het tot minister van Buitenlandse Zaken in het kabinet-Balkenende IV en vicepremier in het kabinet-Rutte I bracht, maar die in 2012 afzag van het politiek leiderschap. Zoon van een Limburgse gedeputeerde. Als (jong) historicus werd hij fractiemedewerker en, in 1989, Europarlementariër, alvorens in 1994 de overstap te maken naar de CDA-Tweede Kamerfractie. Ontpopte zich als vaardig woordvoerder asielbeleid en buitenlandse en Europese zaken. Toen Balkenende in 2002 premier werd, nam hij het fractievoorzitterschap over. Als diens secondant schuwde hij harde uithalen naar tegenstanders niet ('Met Bos bent u de klos'). Genoot van het ministerschap van BZ, maar mede vanwege rugklachten werd hij in 2010 minister van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie. Stond bekend als emotioneel en slim en als strateeg. Vanaf 2013 was hij tien jaar voorzitter van Bouwend Nederland.
- 6.Doortastende CDA-politica uit Maastricht, die een vooraanstaande rol speelde als vicefractievoorzitter en minister. Begon haar loopbaan als lerares en was later directeur van het technologiecentrum Limburg. In Maastricht was zij raadslid en daarna elf jaar Tweede Kamerlid voor het CDA. In de Tweede Kamer hield zij zich onder meer bezig met bestuurlijke organisatie en voortgezet onderwijs. Dong enkele keren vergeefs naar het voorzitterschap van de Tweede Kamer, maar was wel ondervoorzitter. Als minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap in de kabinetten-Balkenende I-III zette zij zich in voor grotere beleidsvrijheid voor scholen, terugdringing van regeldruk en het tegengaan van schooluitval. Tijdens haar ministerschap van Economische Zaken in het kabinet-Balkenende IV werd het thema energietransitie actueel. In 2011-2015 was zij executive director van het Internationaal Energie Agentschap.
- 7.Annie Schreijer (1953) was van 1 juli 2014 tot 16 juli 2024 lid van het Europees Parlement voor het CDA. Zij maakte deel uit van de fractie van de Europese Volkspartij. In 1998-2010 was mevrouw Schreijer Tweede Kamerlid. Zij werd steeds met voorkeurstemmen gekozen. Mevrouw Schreijer was meewerkend boerin in Hengevelde (Ov.) en was actief in de LTO en als raads- en Statenlid. In de Tweede Kamer was zij pleitbezorgster van de belangen van agrariërs, die kritisch stond tegenover beperkingen die aan de landbouw werden opgelegd. In het Europees Parlement was mevrouw Schreijer lid van de commissies landbouw en plattelandsontwikkeling en van visserij.
- 8.Piet Hein Donner (1948) was van 1 februari 2012 tot 1 november 2018 vicepresident van de Raad van State. Hij was van 22 juli 2002 tot 21 september 2006 minister van Justitie, van 22 februari 2007 tot 14 oktober 2010 minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en van 14 oktober 2010 tot 16 december 2011 minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Daarvoor was de heer Donner onder meer voorzitter van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid en lid van de Raad van State (1998-2002). In 2001-2002 leidde hij een commissie die adviseerde over de WAO-problematiek en in 2002 en 2003 trad hij op als informateur. In de periode november 2006-februari 2007 was hij Tweede Kamerlid voor het CDA. Sinds december 2018 is hij minister van staat.
- 9.Boerendochter, die via functies bij het CNV (onder andere als voorzitter van de CNV-Jongeren) voor het CDA in de Tweede Kamer kwam. Behoorde als woordvoerster sociale zaken, met dossiers als inkomensbeleid, v.u.t. en prepensioen en WAO, tot de prominente fractieleden en werd later ook vicefractievoorzitter. Was verder enige tijd eerste ondervoorzitter van de Kamer. Stemde, zelf lesbiënne zijnde, anders dan haar fractie vóór het mogelijk maken van het homohuwelijk. In het kabinet-Balkenende IV kreeg zij als minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit onder meer te maken met de uitbraak van Q-koorts en verder speelden zaken als de hervorming van het Europees landbouwbeleid en de ontpoldering van de Hedwigepolder. Keerde in 2010 terug in de Kamer als woordvoerster energiebeleid en voorzitter van de commissie voor Europese Zaken. In 2011-2015 was zij permanent vertegenwoordiger bij de wereldvoedselorganisatie (FAO).