Alliantie Vernieuwing en Democratie (AVD)
De AVD wilde zonder geruzie voortborduren op het gedachtegoed van Pim Fortuyn1. De partij deed tijdens de verkiezingen van januari 20032 in 16 van de 19 kieskringen mee (niet in Zwolle, Rotterdam en Maastricht) met ex-LPF'er IJsbrand van der Krieke als lijsttrekker. De AVD heeft hierbij geen zetels behaald.
De Alliantie Vernieuwing en Democratie borduurde voort op het gedachtegoed van Pim Fortuyn, maar wilde een alternatief bieden voor kiezers die zich niet konden vinden in de LPF3. De partij wilde zelf het goede voorbeeld geven door democratisch gedrag, eerlijkheid en openheid, verantwoording afleggen aan de kiezer en luisteren naar de burgers. De AVD beweerde waardigheid binnen de partij centraal te zetten en wars te zijn van geruzie.
Kijk voor meer informatie over de AVD op de website van het Documentatiecentrum Nederlandse Politieke Partijen.
- 1.Voormalige hoogleraar en columnist die in 2001 op stormachtige wijze de politiek betrad en die op een onconventionele wijze politiek bedreef. Hedonistische, flamboyante, enigszins dandy-achtige man, die omstreden uitspraken niet schuwde, maar daarom ook fel werd bestreden. Had een grote geldingsdrang, die hem ertoe bracht de politiek in te gaan. Werd in 2001 gekozen tot lijsttrekker van Leefbaar Nederland. Zeer succesvol bij de gemeenteraadsverkiezingen in Rotterdam. Na een conflict met Leefbaar Nederland kwam hij met een eigen lijst, de Lijst Pim Fortuyn. Fel bestrijder van het 'paarse kabinet' en het 'poldermodel'. Leek af te stevenen op een grote verkiezingswinst en had ambitie om minister-president te worden. Werd kort voor de verkiezingen vermoord; een moord die de gehele politiek schokte.
- 2.Op 22 januari 2003 werden er vervroegde Tweede Kamerverkiezingen gehouden. De verkiezingen waren nodig na de val van het kabinet-Balkenende I. Deze val kwam doordat het CDA en de VVD het vertrouwen in hun coalitiepartner LPF hadden opgezegd. De verkiezingen stonden in het teken van de vraag of het door CDA, VVD en LPF uitgestippelde beleid kon worden voortgezet. De LPF verloor echter fors. De PvdA van Wouter Bos herstelde zich sterk ten opzichte van 2002. Het CDA bleef wel de grootste partij.
- 3.De Lijst Pim Fortuyn (LPF) werd opgericht in 2002 na de breuk tussen de lijsttrekker Pim Fortuyn en de partij Leefbaar Nederland. De oorzaak van de breuk was een aantal ongelukkig gekozen uitspraken in De Volkskrant door Fortuyn. De partij heette officieel: Politieke Vereniging Lijst Pim Fortuyn. Op 6 mei 2002 werd de politiek leider van de partij, Pim Fortuyn, vermoord. Desondanks maakte de LPF samen met CDA en VVD deel uit van het kabinet Balkenende I.