Stemmen in een andere gemeente
Een kiezer die op de dag van de verkiezingen niet in de eigen gemeente kan of wil stemmen kan een verzoek indienen om in een andere gemeente zijn stem uit te brengen. Hiervoor moet hij of zij een kiezerspas aanvragen.
In een ander stembureau (buiten de gemeente) stemmen kan alleen maar als in dat andere stembureau voor hetzelfde vertegenwoordigend orgaan wordt gestemd. Het is voor een Amsterdammer bijvoorbeeld wel mogelijk in Groningen voor de Tweede Kamerverkiezingen1 te stemmen, maar niet voor de gemeenteraad2. Het stemmen in een ander stembureau moet worden aangevraagd bij het gemeentehuis waar de kiezer staat ingeschreven.
De aanvraag kan op twee manieren worden gedaan:
-
-schriftelijk tot veertien dagen voor de verkiezingen middels standaardformulieren die kosteloos op het gemeentehuis verkrijgbaar zijn;
-
-mondeling tot de dag voor de stemming (tot 12 uur) met overhandiging van de persoonlijke stempas van de kiezer.
Een schriftelijk verzoek moet bij de burgemeester worden gedaan. Heeft de kiezer al een stempas in bezit, dan moet deze bij het verzoek worden gevoegd, of als het verzoek mondeling wordt gedaan, ingeleverd. De kiezer doet een mondeling verzoek in persoon op het gemeentehuis. Het verzoek wordt afgewezen als de kiezer op de dag van de kandidaatstelling3 niet stond ingeschreven in het kiezersregister4 of als de kiezer al is toegestaan per volmacht5 of per brief te stemmen.
De kiezer krijgt dan een kiezerspas waarmee hij aan de verkiezingen kan deelnemen in een stembureau naar keuze. Raakt de kiezerspas weg, dan wordt geen nieuwe verstrekt.
Meer over
- 1.De leden van de Tweede Kamer worden in principe eens in de vier jaar gekozen op basis van het stelsel van evenredige vertegenwoordiging. Ook na de val van een kabinet worden bijna altijd verkiezingen gehouden. Kiesgerechtigd zijn alle Nederlanders die op de dag van de kandidaatstelling 18 jaar of ouder zijn, mits niet het kiesrecht vanwege een veroordeling is ontnomen.
- 2.Een gemeenteraad is het gekozen vertegenwoordigende lichaam in de gemeente en daarvan tevens het hoogste bestuurlijke orgaan. De raad stelt het beleid van de gemeente vast en controleert het dagelijks bestuur: het college van burgemeester en wethouders. De omvang van de raad hangt af van het aantal inwoners in een gemeente. Een gemeente met 3000 of minder inwoners heeft bijvoorbeeld negen raadsleden, een gemeente met meer dan 200.000 inwoners 45.
- 3.Bij de verkiezing van de leden van de Tweede Kamer bepalen de kiezers hun voorkeur aan de hand van kandidatenlijsten. Deze staan op het stembiljet waarop door de kiezer zijn stem wordt uitgebracht. De kandidaatstelling en de vermelding van partijen is aan regels gebonden. Die staan in de Kieswet.
- 4.Wie kiesgerechtigd is mag op de verkiezingsdag tussen 07.30 en 21.00 uur gaan stemmen. Ten minste veertien dagen daarvoor ontvangen de kiesgerechtigden een stempas om te stemmen in een van de stembureaus in de gemeente waar de kiesgerechtigde woont.
- 5.Het is ook mogelijk om per volmacht te stemmen. Kiezers die niet zelf kunnen stemmen, bijvoorbeeld omdat zij in het buitenland op vakantie zijn, of omdat zij ziek zijn, kunnen op die manier toch hun stem uitbrengen. Ook personen die in bewaring zijn gesteld kunnen op deze manier stemmen.
- 6.Alle Nederlandse staatsburgers van 18 jaar en ouder hebben stemrecht bij verkiezingen en referenda, tenzij bij rechterlijk vonnis het kiesrecht is ontzegd. Men kan stemmen voor: