Assistenten (AS) (AST)
Als assistent krijg je een beleidsondersteunende functie binnen de Europese Unie. Dat zijn functies met een uitvoerend en technisch karakter. Je kan bijvoorbeeld denken aan een persoonlijk medewerker, een administratief medewerker, parlementsbode, technisch medewerker, IT-medewerker of documentalist. De exacte functieomschrijving hangt af van de instelling waarvoor je gaat werken.
Inhoudsopgave
Je bent verantwoordelijk voor de uitvoering van het beleid. Je voert ondersteunende taken uit. Denk hierbij aan:
-
-uitvoerende functies op het gebied van mededinging, douane, begroting of informatietechnologie
-
-controleopdrachten over de hele wereld
-
-functies op het gebied van begrotings- en financiële zaken en op het gebied van personeelszaken
-
-dataverwerking
-
-bibliotheek en archief
-
-secretariaats- en administratief werk.
Wil je voor een functie in aanmerking komen dan:
-
-ben je staatsburger van één van de lidstaten van de Europese Unie
-
-bezit je ook de rechten als staatsburger
-
-heb je voldaan aan een eventuele militaire dienstplicht
-
-kun een verklaring van goed gedrag overhandigen.
Verder beschik je over vaardigheden in tenminste twee EU-talen:
-
-de eerste taal: uitstekende kennis van één van de talen van de Europese Unie,
-
-de tweede taal: voldoende kennis van het Engels, Frans of Duits, ánders dan je eerste taal.
Opleidingsniveau
Je beschikt over:
-
-een diploma hoger beroepsonderwijs
-
-een diploma middelbaar beroepsonderwijs en minstens drie jaar werkervaring in een vergelijkbare functie
-
-een opleiding en werkervaring op gelijkwaardig niveau
Voor sommige functies gelden extra eisen. Zo kunnen bijvoorbeeld extra taaleisen gesteld worden aan ondersteunende functies op het gebied van secretariaats- en administratief werk.
Persoonlijke eigenschappen
-
-zeer zorgvuldig uitvoerend
-
-multicultureel gevormd
-
-conformerend
-
-goede mondelinge en schriftelijke uitdrukkingsvaardigheid
Wil je een vaste baan dan doe je eerst aan een concours1 mee. Als je het concours met goed gevolg hebt afgerond kom je op de reservelijst2 te staan. Dan kom je in aanmerking voor een baan.
Je kan ook aan de slag als tijdelijk medewerker3 voor maximaal zes jaar. Europese agentschappen4 nemen vaak personeel op basis van een arbeidscontract aan: de contractmedewerkers5.
- 1.Een concours is een toelatingsexamen voor een vaste baan bij de Europese Unie, bijvoorbeeld bij de Europese Commissie, bij het Europese Parlement, bij het Europese Hof van Justitie of bij de Europese Rekenkamer. Als je een concours met goed gevolg hebt afgerond ben je een 'laureaat' en kom je op een 'reservelijst'. Alleen mensen op die lijst mogen solliciteren naar vaste aanstellingen bij de Europese Unie.
- 2.De reservelijst is de lijst waarop de kandidaten staan die met goed gevolg een concours hebben doorlopen. Je bent daarmee gekwalificeerd voor een baan binnen de Europese Unie.
- 3.Een tijdelijk medewerker, in Brussel 'temporary agent' genoemd, heeft geen vaste baan. Je krijgt meestal een aanstelling van drie tot vijf jaar. Het maximum ligt op zes jaar. De arbeidsvoorwaarden voor tijdelijke medewerkers zijn precies dezelfde als die voor vaste medewerkers.
- 4.Een Europees agentschap is een instantie die zich bezighoudt met de ondersteuning en uitvoering van specifieke juridische, technische of wetenschappelijke overheidstaken. Hierbij werken zij nauw samen met de Europese Commissie en de nationale overheden van de EU-lidstaten, zonder direct deel uit te maken van nationale ministeries of de Europese instellingen. Daarnaast onderhouden zij ook banden met maatschappelijke organisaties en onderzoeksinstituten uit de lidstaten.
- 5.Arbeidscontractanten (in Brussel 'Contract agents' genoemd) zijn medewerkers die op basis van een arbeidscontract voor een Europese organisatie werken. Vooral Europese agentschappen, verspreid over alle lidstaten, nemen arbeidscontractanten in dienst. Als arbeidscontractant maak je volwaardig deel uit van het personeel van de Europese Unie.