25233 - Zeevaartbemanningswet
Dit is een beperkte versie
U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.
Dit wetsvoorstel werd op 14 februari 1997 ingediend door de minister van Verkeer en Waterstaat, Jorritsma-Lebbink1.
Dit voorstel is gebaseerd op de overweging, dat het wenselijk is nieuwe bepalingen vast te stellen voor het bemannen van Nederlandse zeeschepen; Gelet op het op 7 juli 1978 te Londen tot stand gekomen Internationale Verdrag betreffende de normen voor zeevarenden inzake opleiding, diplomering en wachtdienst, 1978 (Trb. 1981, 144), alsmede op Richtlijn nr. 94/58/EG van de Raad van de Europese Unie van 22 november 1994 inzake het minimumopleidingsniveau van zeevarenden (PbEG L 319).
Inhoudsopgave
Regels omtrent de bemanning van zeeschepen (Zeevaartbemanningswet)
Bij dit wetsvoorstel werden vier nota's van wijziging, een nota van verbetering en vier amendementen ingediend.2 |
14 februari 1997, memorie van toelichting, nr. 3
KST19849 Memorie van toelichting publicatie: 28 februari 1997 |
Van deze pagina bestaat een uitgebreide versie met het inleidende gedeelte van de memorie van toelichting, het betrokken EU-dossier, de betrokken EU-wetgeving, alle documenten in dit dossier, een overzicht van door dit wetsvoorstel gewijzigde wetten, een overzicht van Kamerleden en bewindslieden die bij de behandeling van dit dossier het woord hebben gevoerd en een overzicht van verwante dossiers.
De uitgebreide versie is beschikbaar voor betalende gebruikers van de Parlementaire Monitor van PDC Informatie Architectuur.
Met de Parlementaire Monitor volgt u alle parlementaire dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.
- 1.Annemarie Jorritsma (1950) was van 9 juni 2015 tot 13 juni 2023 Eerste Kamerlid voor de VVD en sinds 24 november 2015 fractievoorzitter. In 1982 begon haar Haagse politieke loopbaan als Tweede Kamerlid, nadat zij eerder raadslid in Bolsward was. In het kabinet-Kok I was mevrouw Jorritsma minister van Verkeer en Waterstaat en in het kabinet-Kok II minister van Economische Zaken en vicepremier. Nadat zij in 2002 de verkiezing tot Kamervoorzitter had verloren, verliet zij de Tweede Kamer. Na waarnemend burgemeester van Delfzijl te zijn geweest, was mevrouw Jorritsma in 2003-2015 burgemeester van Almere. Tevens was zij zeven jaar voorzitter van de VNG.
- 2.Tot 'watermanager' getransformeerde marineman in de D66-Tweede Kamerfractie tijdens Paars I. Was onderzeebootcommandant, marinecommandant van Den Helder, marineattaché in de VS en planner bij de Defensiestaf. Nadien werkzaam bij onder meer DAF en Clingendael. Aanvankelijk politiek actief bij DS'70. Trad als Kamerlid minder voor het voetlicht dan op grond van zijn cv en opleiding had mogen worden verwacht. Dat kwam mede omdat hij van de fractieleiding vanwege mogelijke 'belangenverstrengeling' geen defensiewoordvoerder mocht worden. Maakte zich wel verdienstelijk op het gebied van het watermanagement, scheepvaart en (een milieuvriendelijker) visserijbeleid.
- 3.Voormalige marineofficier die lange tijd defensiewoordvoerder was van de VVD-fractie in de Tweede Kamer. Werd na zestien jaar actieve dienst docent bij de onderzeebootbestrijding van de Marine en was tevens buitenland-secretaris van de VVD. In de Tweede Kamer hield hij zich behalve met defensie ook bezig met buitenlandse zaken en verkeer (infrastructuur). Actief in internationale parlementen, zoals de NAVO-assemblée, en hoofdbestuurslid van de vereniging 'Onze Vloot'. Hoffelijk in de omgang en altijd correct gekleed. Voerde in de Tweede Kamer met krachtig stemgeluid het woord. Was in 2006 Kamerkandidaat voor Eén NL.
- 4.Waterstaatsdeskundige, die promoveerde op een dissertatie over waterstaatsrecht. Als SGP-Tweede Kamerlid hield hij zich evenwel ook bezig met onder meer binnenlands bestuur, defensie, buitenlandse zaken en volkshuisvesting. Voor hij in de Kamer kwam, was hij in dienst van de Provincie Overijssel. Werkzaam en gewaardeerd Kamerlid met groot historisch besef. Lidmaat van één van de meest orthodox-gereformeerde kerkgenootschappen.
- 5.Demografe die zich als CDA-Tweede Kamerlid bezighield met ruimtelijke ordening, milieu en, binnenlands bestuur (herindelingen, adviescolleges). Voerde ook enkele keren het woord over financiële onderwerpen. Was docente aan de Radboud Universiteit. Kwam tussentijds in de Kamer als opvolger van Elco Brinkman, maar keerde na drie jaar niet terug, omdat zij zichzelf onvoldoende had kunnen profileren.
- 6.PvdA-Tweede Kamerlid en provinciebestuurder uit Leiden. Was als ambtenaar werkzaam op de ministeries van Verkeer en Waterstaat en VROM. Daarnaast actief als bestuurder op cultureel gebied in Leiden, vervulde allerlei functies in de PvdA en was later commissaris bij woningcorporaties. Als Kamerlid met name deskundig en actief op het gebied van de volkshuisvesting. Tussen zijn twee periodes in de Tweede Kamer directeur op het kabinet voor Antilliaanse zaken. In 1999 kort gedeputeerde van Zuid-Holland, maar 'slachtoffer' van de Ceteco-affaire. Werkte daarna bij de provincie Utrecht en als strategisch adviseur.