24572 - Uitbreiding van de Wet milieubeheer (milieuverslaglegging)
Dit is een beperkte versie
U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.
Dit wetsvoorstel werd op 4 januari 1996 ingediend door de minister van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer, De Boer1, en de minister van Verkeer en Waterstaat, De Boer1.
Dit voorstel is gebaseerd op de overweging, dat het in verband met de wenselijkheid van een uniforme regeling van de milieuverslaglegging door bepaalde categorieën van bedrijven noodzakelijk is daarover bij wet regels te stellen en dat het wenselijk is daartoe de Wet milieubeheer uit te breiden.
Inhoudsopgave
Uitbreiding van de Wet milieubeheer (milieuverslaglegging)
Bij dit wetsvoorstel werden twee nota's van wijziging en zes amendementen ingediend. Bij dit dossier werden in de Tweede Kamer twee moties ingediend.2 |
4 januari 1996, memorie van toelichting, nr. 3
KST12342 Memorie van toelichting publicatie: 11 januari 1996 |
Van deze pagina bestaat een uitgebreide versie met het inleidende gedeelte van de memorie van toelichting, alle documenten in dit dossier, een overzicht van door dit wetsvoorstel gewijzigde wetten, een overzicht van Kamerleden en bewindslieden die bij de behandeling van dit dossier het woord hebben gevoerd en een overzicht van verwante dossiers.
De uitgebreide versie is beschikbaar voor betalende gebruikers van de Parlementaire Monitor van PDC Informatie Architectuur.
Met de Parlementaire Monitor volgt u alle parlementaire dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.
- 1.Nuchtere in Amsterdam geboren PvdA-bestuurder met Friese 'roots', die voor zij in de Haagse politiek kwam gedeputeerde en Commissaris van de Koningin was. Bracht als minister van VROM in het eerste kabinet-Kok het derde Nationaal Milieubeleidsplan uit. Tijdens haar ministerschap speelden discussies over onder meer uitbreiding van Schiphol en vliegveld Beek, de aanleg van de HSL door het groene hart en de onderhandelingen over het wereldklimaatverdag van Kyoto. Moest in het kabinet steeds knokken voor aandacht voor het milieu. Bekend vanwege haar oproep om te onthaasten. Na haar ministerschap Tweede Kamerlid (voorzitter van de commissie buitenlandse zaken), enige jaren burgemeester van Leeuwarden en korte tijd waarnemend burgemeester van Hoogeveen.
- 2.Ferd Crone (1954) is sinds 13 juni 2023 lid van de gezamenlijke PvdA/GroenLinks-fractie in de Eerste Kamer. Hij was sinds 11 juni 2019 lid van de PvdA-Eerste Kamerfractie. Hij was eerder in de periode 1994-2007 Tweede Kamerlid en van november 2007 tot juli 2019 burgemeester van Leeuwarden. De heer Crone was onderzoeker bij de Universiteit van Amsterdam, bestuurder van de Vervoersbond FNV en beleidsmedewerker milieubeleid bij die vakbond. Als Tweede Kamerlid hield de heer Crone zich bezig met financiën en energievraagstukken. In de Eerste Kamer houdt hij zich bezig met economische zaken en klimaat.
- 3.D66-afgevaardigde uit Emmen die zich als Tweede Kamerlid vooral inzette voor natuurbehoud en het milieu. Kreeg echter met name bekendheid vanwege haar lidmaatschap van de parlementaire enquêtecommissie Bijlmerramp waarin zij enkele spraakmakende ondervragingen deed. Was voor zij Kamerlid werd onder meer eigenares van uitzendbureaus en een organisatiebureau. Behalve milieu en natuur waren ook duurzame energie en kernenergie, visserij, natte waterstaat en dierenwelzijn onderwerpen waarmee zij zich bezighield.
- 4.Gedegen en gerespecteerd lid van de Tweede Kamerfracties van GPV en ChristenUnie, die na vier jaar Eerste Kamerlidmaatschap minister van Defensie werd in het kabinet-Balkenende IV. Had het in die laatste functie veel moeilijker, onder andere vanwege de discussies rond de vredesmissie in Afghanistan. Zijn politieke loopbaan begon hij als medewerker van de Tweede Kamerfractie van het GPV, waarna hij in 1989 zelf Kamerlid werd. Hield zich met uiteenlopende onderwerpen bezig. Leidde in 1995-1996 het parlementaire onderzoek naar klimaatverandering. Daarnaast was hij nauw betrokken bij de parlementaire nasleep van het Srebrenicadrama en het vastleggen van betrokkenheid van de Tweede Kamer bij militaire missies. Na het uittreden van de PvdA-ministers was hij in 2010 acht maanden tevens minister voor Wonen, Wijken en Integratie.
- 5.Waterstaatsdeskundige, die promoveerde op een dissertatie over waterstaatsrecht. Als SGP-Tweede Kamerlid hield hij zich evenwel ook bezig met onder meer binnenlands bestuur, defensie, buitenlandse zaken en volkshuisvesting. Voor hij in de Kamer kwam, was hij in dienst van de Provincie Overijssel. Werkzaam en gewaardeerd Kamerlid met groot historisch besef. Lidmaat van één van de meest orthodox-gereformeerde kerkgenootschappen.
- 6.Milieudeskundige in de VVD-Tweede Kamerfractie tijdens de paarse kabinetten. Was lange tijd werkzaam bij de Kamer van Koophandel Rotterdam en omstreken, laatstelijk als secretaris. Stond in de Kamer bekend als 'het geheugen van de VROM-commissie'. Had grote kennis van de terreinen waarover hij sprak en formuleerde zorgvuldig zijn standpunten. Geen Kamerlid dat uit was op veel media-aandacht. Was vanaf 2009 tien jaar burgemeester van het Gelderse Rozendaal.
- 7.Demografe die zich als CDA-Tweede Kamerlid bezighield met ruimtelijke ordening, milieu en, binnenlands bestuur (herindelingen, adviescolleges). Voerde ook enkele keren het woord over financiële onderwerpen. Was docente aan de Radboud Universiteit. Kwam tussentijds in de Kamer als opvolger van Elco Brinkman, maar keerde na drie jaar niet terug, omdat zij zichzelf onvoldoende had kunnen profileren.
- 8.Marijke Vos (1957) was van 7 juni 2011 tot 26 september 2018 Eerste Kamerlid voor GroenLinks. Sinds 1 oktober 2018 is zij staatsraad in de Afdeling advisering. Zij werkte eerder onder meer als educatief medewerker bij Milieudefensie en als docent milieukunde aan de Universiteit Leiden en was in 1990-1994 voorzitter van GroenLinks. In de Tweede Kamer, waarin zij in 1994 zitting kreeg, hield zij zich onder meer bezig met milieu, asielbeleid, landbouw en natuurbehoud. Trad ook enige tijd op als waarnemend fractievoorzitter. Mevrouw Vos was voorts voorzitter van de parlementaire enquêtecommissie bouwnijverheid. Van april 2006 tot mei 2010 was zij wethouder van Amsterdam. In de Eerste Kamer was zij woordvoerdster infrastructuur, milieu, economische zaken en financiën.
- 9.Nijmeegs CDA-Tweede Kamerlid dat zich al snel met een veelheid aan onderwerpen bezighield, zoals milieu, energie, hoger onderwijs en volksgezondheid. Van huis uit scheikundige en onder andere werkzaam bij het Radboud-ziekenhuis. Zat ook in de Nijmeegse gemeenteraad. Gedreven politicus die geregeld in hoog tempo sprak en genoot van het debat. Groot voorstander van kernenergie; drong vaak aan op de bouw van kerncentrales. Belangrijk 'speler' in de debatten over de Wet studiefinanciering. Bekleedde naast zijn Kamerlidmaatschap bestuursfuncties bij de KNVB en was onder andere voorzitter van de sectie amateurvoetbal.