Nader gewijzigd amendement

In een nader gewijzigd amendement wordt door één of meerdere Tweede Kamerleden een voorstel tot wijziging van een eerder gewijzigd amendement1 van deze indiener(s) gedaan. Het nader gewijzigd amendement dient ter vervanging van het eerdere gewijzigd amendement en wordt als eerste in stemming gebracht. Alleen de Tweede Kamer heeft een recht van amendement, waarmee ingediende wetsvoorstellen gewijzigd kunnen worden.

In de titel van het document wordt aangegeven ter vervanging van welk gewijzigd amendement het nader gewijzigd amendement geldt. Net zoals bij een amendement wordt de voorgestelde wijziging voorafgegaan door de zin "De ondergetekenden stellen het volgende amendement voor:". Hierna volgen de voorgestelde wijzigingen aan het gewijzigde amendement, gevolgd door een korte toelichting van enkele regels of alinea's. Het nader gewijzigd amendement wordt afgesloten met de namen van de indieners.

In dit voorbeeld2 volgt na de aanhef de voorgestelde wijziging van het betreffende gewijzigd amendement3, gevolgd door een toelichting en de namen van de indieners.

  • meer over het recht van amendement4

  • 1. 
    De indieners van een amendement kunnen dit wijzigen zolang het niet in stemming is gebracht.
     
  • 2. 
    34 627 Wijziging van de Elektriciteitswet 1998 en van de Gaswet (voortgang energietransitie)
     
  • 3. 
    34 627 Wijziging van de Elektriciteitswet 1998 en van de Gaswet (voortgang energietransitie)
     
  • 4. 
    De Tweede Kamer heeft sinds de Grondwetsherziening van 1848 het recht van amendement, dat wil zeggen de mogelijkheid wijzigingen (verbeteringen) aan te brengen in een voorliggend wetsvoorstel. Ieder Kamerlid heeft het recht amendementen in te dienen. Een amendement kan worden ingediend zodra een wetsvoorstel in handen van een commissie is gesteld tot aan het moment dat het voorstel wordt aangenomen of verworpen.