Eindverslag
In dit document geeft de behandelende Eerste Kamercommissie1 aan dat een wetsvoorstel voldoende schriftelijk is voorbereid en dus klaar is voor plenaire behandeling2 in de Eerste kamer3.
Een blanco eindverslag betekent dat de commissie geen opmerkingen of vragen heeft over een wetsvoorstel. Dit heeft bijna altijd tot gevolg dat het wetsvoorstel als hamerstuk wordt afgedaan.
Bij een eindverslag onder voorbehoud neemt de commissie in het eindverslag de mededeling op dat zij zich het recht voorbehoudt tijdens de plenaire behandeling op de inhoud van het wetsvoorstel in te gaan.
- 1.De Eerste Kamer heeft twaalf vaste commissies. Deze commissies houden zich met een bepaald beleidsterrein bezig. Zij spelen een belangrijke rol bij de behandeling van wetsvoorstellen. Er zijn soms ook bijzondere commissies. Daarnaast is er een College van Voorzitter en Ondervoorzitters, die alleen gericht is op de interne organisatie.
- 2.De vergadering van alle 75 Eerste Kamerleden noemen we de plenaire vergadering. Deze wordt geleid door de Eerste Kamervoorzitter en wordt gehouden in de historische plenaire zaal. De vergaderzaal bevat een publieke tribune en vergaderingen zijn online te volgen. Alle plenaire vergaderingen zijn openbaar. De vergaderingen worden in de regel gehouden op dinsdagen, maar bij (hoge) uitzondering kan er ook op maandagavond en woensdag vergaderd worden.
- 3.De Eerste Kamer is medewetgever en beoordeelt als laatste instantie wetsvoorstellen. Als regel let zij vooral op uitvoerbaarheid, noodzaak en de wetskwaliteit, maar uiteindelijk is het politieke oordeel meestal doorslaggevend. Hoewel er formeel geen rangorde bestaat, wordt vaak gesproken over het primaat van de Tweede Kamer. Welke inhoud daaraan precies wordt gegeven, hangt van veel factoren af.