Europese Raad besluit met gekwalificeerde meerderheid van stemmen
De Europese Raad neemt een voorstel aan wanneer 55% van het aantal lidstaten, met een minimum van vijftien, vóór stemt. Ook moet in de lidstaten die voor zijn, ten minste 65% van de totale bevolking van de Europese Unie wonen.
Wanneer een voorstel het net wel haalt maar er een grote minderheid tegen het voorstel is, dan moet de Europese Raad het voorstel toch nog een keer bespreken als één van de tegenstemmers daarom vraagt.
Om te kunnen stemmen moet ten minste twee derde van alle lidstaten van de Europese Unie1 aanwezig zijn.
Inhoudsopgave
Deze stemwijze wordt alleen gebruikt op terreinen waar dat in de Europese verdragen2 specifiek wordt aangegeven. Dit is een zeer beperkt aantal terreinen die van minder groot belang zijn.
De Europese Raad neemt een voorstel aan wanneer 55% van het aantal lidstaten, met een minimum van vijftien, vóór stemt. Ook moeten de lidstaten die voor zijn ten minste 65% van de totale bevolking van de Europese Unie vertegenwoordigen.
Om over voorstellen te kunnen stemmen moet ten minste twee derde van alle lidstaten van de Europese Unie1 aanwezig zijn.
Wanneer een besluit wel wordt goedgekeurd, maar de tegenstemmende minderheid meer dan 55% bedraagt (in bevolking of in het aantal lidstaten) van de minderheid die nodig zou zijn geweest om een voorstel te blokkeren, dan kan er gevraagd worden het voorstel waarover gestemd is nogmaals door te spreken om aan bezwaren tegemoet te komen.
Tussen 1 november 2014 en 1 april 2017 lag dit percentage op 75%.
Besluitvorming in de Europese Raad op basis van gekwalificeerde meerderheid vindt zijn basis in het Verdrag betreffende de Europese Unie (VEU)3 en het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie (VwEU)4.
-
-Toepassing: indien er op een beleidsterrein met gekwalificeerde meerderheid van stemmen wordt besloten staat dat bij die terreinen specifiek vermeld in de verdragen
-
-Heroverweging: verklaring ad art. 16, lid 4 VEU en art. 238, lid 2 VwEU
- 1.Momenteel zijn 27 landen lid van de Europese Unie. De meest recente uitbreiding van de Unie vond plaats op 1 juli 2013, met de toetreding van Kroatië. Er wordt verder over uitbreiding gesproken met verschillende landen in Oost-Europa. Het Verenigd Koninkrijk is sinds 31 januari 2020 middernacht geen lid meer van de Europese Unie. Dat was het eerste land dat de EU verliet.
- 2.De geschiedenis van de Europese verdragen begint bij de oprichting van de eerste "Gemeenschap", de Europese Gemeenschap voor kolen en staal (de EGKS). Tussen 1952 (EGKS) en 2007 ("Lissabon") zijn negentien verdragen gesloten tussen een steeds toenemend aantal lidstaten.
- 3.In dit verdrag staan de waarden waar de Europese Unie en alle lidstaten zich aan moeten houden, en de belangrijkste doelstellingen van de Europese Unie. Dit verdrag vormt samen met het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie de basis van de Europese Unie.
- 4.Het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie (VwEU) is een gewijzigde versie van het Verdrag tot oprichting van de Europese Gemeenschap (EG). De gewijzigde versie is in 2009 van kracht geworden. In het VwEU staat wat de bevoegdheden zijn van de Europese Unie, en op welke manier de Europese Unie die bevoegdheden kan uitoefenen. Dit verdrag vormt samen met het Verdrag betreffende de Europese Unie de basis van de Europese Unie.
- 5.1. Ieder lid van de Europese Raad kan slechts door één ander lid worden gemachtigd om namens hem te stemmen.
- 6.1. De Raad oefent samen met het Europees Parlement de wetgevingstaak en de begrotingstaak uit. Hij oefent onder de bij de Verdragen bepaalde voorwaarden beleidsbepalende en coördinerende taken uit.
- 7.1. Voor de besluiten van de Raad waarvoor een gewone meerderheid vereist is, besluit de Raad bij meerderheid van zijn leden.
- 8.De Europese Raad neemt besluiten op basis van voorstellen die door de Europese Raad zelf worden opgesteld of op basis van bijdragen van de Europese Commissie of de Raad van Ministers. Afhankelijk van het onderwerp neemt de Europese Raad op een bepaalde wijze besluiten. In de Europese verdragen staat precies beschreven hoe er op welk beleidsterrein gestemd wordt.