Europese samenwerking inzake wetenschap en technologie (COST)
Dit Europese intergouvernementele raamwerk had als doel de vorming van internationale netwerken tussen onderzoekers te bevorderen. European Cooperation in Science and Technology (COST) droeg bij aan de doelstellingen van het Europese onderzoeksprogramma Horizon 20201 en de voorloper daarvan, het zevende kaderprogramma voor onderzoek2.
Voor de periode 2007-2013 beschikte COST over een budget van 250 miljoen euro. COST heeft de EU verzocht om een verdubbeling van het budget naar 560 miljoen euro binnen de meerjarenbegroting 2014-20203, maar kreeg hiervan slechts 300 miljoen toegewezen. Een deel hiervan is nog afgedragen aan het nieuw opgerichte Europees Fonds voor Strategische Investeringen (EFSI).
Inhoudsopgave
COST richtte zich met name op het stimuleren van fundamenteel en precompetitief onderzoek, in tegenstelling tot EUREKA4, dat focust op marktgerichte innovatie.
De belangrijkste speerpunten van COST:
-
-Capaciteitsontwikkeling door hoogwaardige wetenschappelijke kringen met elkaar te verbinden, zowel in Europa als in de rest van de wereld.
-
-Netwerkmogelijkheden bieden voor jonge onderzoekers
-
-Zorgen voor een toename van de invloed van onderzoek op beleidsmakers, regulerende instanties en de private sector.
COST financierde niet de onderzoeksactiviteiten zelf, maar vergoedde reis- en verblijfskosten en kosten voor de verspreiding van innovaties.
Subsidieaanvragen kunnen niet meer worden ingediend.
Namens Nederland was RVO.nl5 verantwoordelijk voor de uitvoering van COST.
- 1.Horizon 2020 was een financieringsprogramma van de Europese Commissie voor wetenschap, innovatie, onderzoek en ontwikkeling. Het programma had als doel de mondiale concurrentiepositie van Europa te verbeteren en de economische en sociale ambities van de Europese Unie te stimuleren. Om dit te realiseren moest het obstakels voor innovatie uit de weg ruimen en samenwerking tussen publieke en particuliere sectoren bevorderen. Het was daarmee een belangrijke pijler van de Innovatie-Unie en de 2020-strategie.
- 2.Het zevende kaderprogramma voor onderzoek was een programma dat tot doel had om het onderzoeksbeleid beter af te stemmen op de economische en sociale ambities van de Europese Unie. Het programma was opgebouwd uit vier subprogramma's:
- 3.Het Europees financieel kader 2014-2020 is het akkoord waarin de maxima voor de begrotingen van de Europese Unie zijn vastgelegd voor de periode 2014-2020. In het meerjarig financieel kader worden eisen vastgelegd waaraan de Europese begroting moet voldoen, om ervoor te zorgen dat de begroting van de EU op orde blijft. Daarnaast zorgt het vaststellen van deze kaders voor een soepeler verloop van de EU-begrotingsprocedure en sterkere samenwerking tussen EU-instellingen op budgettair gebied. De meerjarenbegroting wordt uitgewerkt in jaarlijkse begrotingen. Voor de volledige zeven jaar kwam de meerjarenbegroting uit op een bedrag van 960 miljard euro. Dat is 1 procent van het BNP van alle EU-lidstaten bij elkaar. Daar is nog 10 miljard euro bijgekomen vanwege de toetreding van Kroatië tot de Europese Unie op 1 juli 2013.
- 4.EUREKA was een intergouvernementele organisatie voor het stimuleren, financieren en coördineren van onderzoek, ontwikkeling en innovatie. Ondernemers die wilden participeren in internationaal onderzoek konden bij EUREKA terecht voor advies over regelingen en het vinden van partners en promotie van het project. Namens Nederland voerde RVO.nl de doelstellingen van EUREKA uit.
- 5.Dit is een uitvoeringsorganisatie van het ministerie van Economische Zaken. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland is op 1 januari 2014 ontstaan uit een fusie van Agentschap NL en de Dienst Regelingen.
- 6.Een aanzienlijk deel van de uitgaven van de Europese Unie is bestemd voor subsidieregelingen. Deze zijn bedoeld om de doelstellingen te realiseren die zijn vastgesteld voor de verschillende beleidsterreinen van de EU.