Coördinatie Commissie voor Europese Integratie- en Associatieproblemen (CoCo)
De interdepartementale Coördinatie Commissie voor Europese Integratie- en Associatieproblemen (CoCo) is een ambtelijk voorportaal van de Raad voor Europese en Internationale Aangelegenheden in de samenstelling van Europese aangelegenheden (REIA/EA). CoCo komt wekelijks op dinsdag bijeen om de standpunten die Nederland in de Raad zal innemen voor te bereiden voorafgaand aan de ministerraad van vrijdag.
Inhoudsopgave
CoCo is belast met het voorbereiden van de besluitvorming in REIA en de ministerraad met betrekking tot de aangelegenheden van de Europese Unie1. CoCo stelt voorbereidende standpunten op ten behoeve van de ministerraad. Deze zogeheten CoCo-conclusies zijn opgesteld door ambtenaren van het ministerie van Buitenlandse Zaken2.
Behalve de CoCo zijn er nog een vijftal coördinerende lichamen, die mede het Europese beleid betreffen. Dat zijn de Coördinatie Commissie voor Internationale Milieu-aangelegenheden (CIM), de Interdepartementale Raad voor de Handelspolitiek (IRHP), de 'van Dijkhuizen groep' (voor EMU3-onderwerpen), de Werkgroep Interne Markt (WIM) en de Interdepartementale Commissie Europees Recht (ICER).
Deze interdepartementale ambtelijke commissie staat onder voorzitterschap van de minister van Buitenlandse zaken. De bestaande afspraken voorzien erin dat bij diens afwezigheid de minister van Economische Zaken optreedt als voorzitter, maar in de praktijk wordt de CoCo bij afwezigheid van de minister voorgezeten door de Directeur-Generaal Europese Samenwerking van Buitenlandse Zaken. Aan de Commissie wordt verder deelgenomen door de permanente vertegenwoordigers4. Het secretariaat, dat is belast met de coördinatie van de ontwerpconclusies, wordt gevoerd door de Directie Integratie Europa van Buitenlandse Zaken.
De CoCo is in 1956 ingesteld door de minister van Buitenlandse Zaken. Voor 1993 werden kwesties waarover geen overeenstemming kon worden bereikt voorbereidt in de Raad voor Europese Zaken (REZ), daarna door de CoCoHan en sinds oktober 2010 door de HACEU.
- 1.De Europese Unie (EU) is het belangrijkste samenwerkingsverband in Europa. De deelnemende landen hebben voor deze Unie een aantal organisaties opgericht waaraan zij een deel van hun eigen bevoegdheden hebben overgedragen. Dit zijn onder meer het Europees Parlement, de Europese Commissie, de Raad en het Europese Hof van Justitie.
- 2.Het ministerie van Buitenlandse Zaken (BZ) heeft als taak de voorbereiding, de coördinatie en de uitvoering van het buitenlands beleid.
- 3.De Economische en Monetaire Unie (EMU) is in 1991 opgericht door de Europese regeringsleiders. Het doel was een gezamenlijk economische politiek op te zetten, de prijsstabiliteit te bevorderen en de werking van de interne markt te verbeteren.
- 4.De ambassadeurs van de lidstaten bij de Europese Unie worden aangeduid als Permanent Vertegenwoordigers (PV's). Ze staan de Raad van Ministers bij via het Comité van Permanente vertegenwoordigers (Coreper) en, speciaal voor het gemeenschappelijk landbouwbeleid, in het Speciaal Comité voor de Landbouw. Er wordt onderscheid gemaakt tussen de ambassadeurs zelf (die deelnemen aan Coreper II) en de plaatsvervangend Permanent Vertegenwoordigers (die deelnemen aan Coreper I).