Jeugd-tbs'ers recidiveren vaker dan 'reguliere' tbs'ers - Hoofdinhoud
Het effect van jeugd-TBS is op zijn zachts gezegd twijfelachtijg. Bijna 68 procent van de jongeren plegen na verblijf in een jeugdinrichting opnieuw een delict. Voor regulier TBS ligt dat op 28 procent. Dit kwam op de vijfde dag van de gesprekken van de onderzoeksommissie TBS-stelsel naar voren.
Rechters kunnen jeugdigen de zogenaamde PIJ-maatregel opleggen, in de volksmond bekend als jeugd-TBS. Het verschil met het reguliere TBS is onder andere dat jeugd-TBS is gemaximeerd tot 6 jaar. De jongeren weten dus dat het een eindige zaak is en stellen zich ook minder open voor behandeling. Zij wachten gelaten de zes jaar af, terwijl volwassenen weten dat ze mee moeten werken willen ze ooit vrij komen.
De effectiviteit van jeugd-TBS staat ook ter discussie. Rechters leggen de maatregel eerder op, op basis van hoop, dan op basis van zekerheid op verbetering. De overgang van jeugd-TBS naar reguliere TBS is slecht. Volgens het hoofd van de jeugdafdeling van de forensisch psychiatrische dienst in Amsterdam, Nils Duits, komen jongeren op straat te staan die dringend behoefte aan hulp nodig hebben: 'zij zijn de TBS-ers van de toekomst' aldus Duits.
bron: de Volkskrant, 23 maart 2006