Zevende kaderprogramma voor onderzoek (KP7)
Met dank overgenomen van EU monitor.
Het zevende kaderprogramma voor onderzoek was een programma dat tot doel had om het onderzoeksbeleid beter af te stemmen op de economische en sociale ambities van de Europese Unie1. Het programma was opgebouwd uit vier subprogramma's:
-
-Programma Samenwerking had tot doel de (grensoverschrijdende) samenwerking tussen industrie en onderzoeksinstellingen te verbeteren;
-
-Programma Ideeën ondersteunde grensverleggende en innovatieve onderzoeken;
-
-Programma Mensen poogde loopbaanvooruitzichten van onderzoekers te verbeteren;
-
-Programma Capaciteiten moest onderzoekers middelen bieden om de kwaliteit en het concurrentievermogen van het Europese onderzoek te kunnen verbeteren.
Het programma liep van 2007 tot 2013. In 2007 werd het budget voor onderzoek, de zogenoemde Europese Onderzoeksruimte2, verhoogd om het programma mogelijk te maken. In 2014 ging het achtste kaderprogramma van start onder de naam Horizon 20203.
- 1.De Europese Unie (EU) is het belangrijkste samenwerkingsverband in Europa. De deelnemende landen hebben voor deze Unie een aantal organisaties opgericht waaraan zij een deel van hun eigen bevoegdheden hebben overgedragen. Dit zijn onder meer het Europees Parlement, de Europese Commissie, de Raad en het Europese Hof van Justitie.
- 2.De Europese Onderzoeksruimte omvat alle middelen waarover de Europese Unie beschikt om (grensoverschrijdend) onderzoek en innovatieactiviteiten te coördineren en te stimuleren. Net als in de interne markt wil de Europese Commissie dat in de Europese Onderzoeksruimte onderzoekers, wetenschappelijke kennis en technologieën zich vrij kunnen bewegen. Het doel hiervan is Europese onderzoekspresentaties te verbeteren door grensoverschrijdende interactie te bevorderen en concurrentie op het gebied van onderzoek en ontwikkeling aan te zwengelen.
- 3.Horizon 2020 was een financieringsprogramma van de Europese Commissie voor wetenschap, innovatie, onderzoek en ontwikkeling. Het programma had als doel de mondiale concurrentiepositie van Europa te verbeteren en de economische en sociale ambities van de Europese Unie te stimuleren. Om dit te realiseren moest het obstakels voor innovatie uit de weg ruimen en samenwerking tussen publieke en particuliere sectoren bevorderen. Het was daarmee een belangrijke pijler van de Innovatie-Unie en de 2020-strategie.
- 4.Een aanzienlijk deel van de uitgaven van de Europese Unie is bestemd voor subsidieregelingen. Deze zijn bedoeld om de doelstellingen te realiseren die zijn vastgesteld voor de verschillende beleidsterreinen van de EU.