Marco Polo II
Het programma Marco Polo II ging in 2007 van start als vervolg op Marco Polo. Het eerste Marco Polo was een Europees programma dat een verschuiving beoogde van het goederenvervoer over de weg naar vormen van vervoer die het wegennet ontlasten en milieuvriendelijker zijn. Voorbeelden hiervan zijn transport over zee, spoor en de binnenvaart. Marco Polo II ondersteunde commerciële activiteiten op de internationale vrachtvervoersmarkt. Dit alles moest bijdragen aan het verminderen van verkeersdrukte, het verbeteren van de milieuvriendelijkheid van de transportsector en het verbeteren van het gecombineerde goederenvervoer. Tegelijk moesten de acties zo min mogelijk een negatieve invloed hebben op de economie en op de sociale en geografische samenhang.
Dit werd nagestreefd door
-
-ondersteuning van nieuwe diensten die vrachtvervoer over de weg verplaatsen naar rail, binnenvaart of kustvaart
-
-ontwikkeling van nieuwe Short Sea Shipping-diensten
-
-innovatieve projecten om het aantal kilometers dat over de weg wordt afgelegd te reduceren
-
-kennisuitwisseling en training
Marco Polo II liep van 2007 tot en met 2013 en had een budget van ongeveer 450 miljoen euro.
Inhoudsopgave
De Europese Commissie heeft het Marco Polo II-programma geëvalueerd en adviseerde op basis hiervan om Marco Polo II stop te zetten in zijn huidige vorm. Een opvolger van het programma is geïntegreerd in het hernieuwde programma voor Trans-Europese Vervoersnetwerken1 en wordt uitgevoerd door de financieringsinstrumenten van de 'Connecting Europe Facility2'.
- 1.Dit zijn netwerken op het gebied van infrastructuur, meer specifiek op vervoers-, telecommunicatie- en energiegebied. De EU geeft hiervoor subsidie vanuit het cohesiefonds. Het tot stand komen van de trans-Europese netwerken moet bijdragen aan een goede werking van de interne markt, en de economische en sociale samenhang versterken.
- 2.Connecting Europe Facility (CEF) is een subsidieprogramma om het Europese vervoers-, energie- en digitale netwerk te verbeteren. Het programma moet zorgen voor een betere aansluiting tussen de lidstaten van de Europese Unie en helpen de groene en digitale transities te verwezenlijken. Het CEF Transport en CEF Energie ondersteunen de ontwikkeling van goed werkende, duurzame en efficiënte Europese netwerken op het gebied van transport en energie, en het CEF Digital ondersteunt projecten die het digitale netwerk verbeteren.
- 3.Een aanzienlijk deel van de uitgaven van de Europese Unie is bestemd voor subsidieregelingen. Deze zijn bedoeld om de doelstellingen te realiseren die zijn vastgesteld voor de verschillende beleidsterreinen van de EU.