Geloofsbrieven

Met dank overgenomen van Parlement.com.

Geloofsbrieven zijn stukken waaruit moet blijken dat iemand voldoet aan de wettelijke eisen voor het lidmaatschap van een vertegenwoordigend lichaam (bijvoorbeeld de Tweede Kamer1 of de gemeenteraad). Met het onderzoek van deze stukken wordt een speciale commissie uit het betreffende lichaam belast. In de Tweede Kamer is dat de commissie voor de geloofsbrieven2.

Stukken die een gekozene moet overleggen om aan te tonen dat hij of zij lid mag worden, zijn

  • - 
    een verklaring dat geen functies worden bekleed die onverenigbaar zijn met het lidmaatschap van het betreffende vertegenwoordigende lichaam (zo kan een Tweede Kamerlid niet tegelijkertijd lid van de Raad van State3 zijn)
  • - 
    een verklaring dat de vereiste leeftijd is bereikt (om lid te zijn van een vertegenwoordigend lichaam moet je 18 jaar zijn)
  • - 
    een verklaring omtrent de Nederlandse nationaliteit. Voor de gemeenteraden is het voldoende dat een gekozene hetzij onderdaan van een lidstaat van de Europese Unie is, hetzij ten minste vijf jaar legaal in Nederland woont.
 

Meer over

  • Procedure van benoeming tot volksvertegenwoordiger4

  • 1. 
    De Tweede Kamer is deel van de volksvertegen­woor­di­ging. Zij speelt een belangrijke rol bij de totstandkoming van wetten, controleert de regering en beslist over de vraag of een kabinet (of bewindspersoon) genoeg vertrouwen heeft.
     
  • 2. 
    Deze Tweede Kamercommissie onderzoekt de geloofsbrieven van nieuwbenoemde leden van de Tweede Kamer en van de Nederlandse leden van het Europees Parlement.
     
  • 3. 
    De Raad van State is een van de Hoge Colleges van Staat en heeft als voornaamste taak de regering en het parlement te adviseren over wetgeving en bestuur. Daarnaast is deze instantie de hoogste algemene bestuursrechter.
     
  • 4. 
    Als de stemmen zijn geteld en de zetels over de lijsten zijn verdeeld, worden de kandidaten op de hoogte gesteld van hun benoeming. Nadat de kandidaat zijn benoeming aanvaardt, wordt er een onderzoek ingesteld naar de geloofsbrieven van de kandidaat. Wanneer er geen bezwaren zijn tegen het lidmaatschap van de kandidaat, wordt hij na aflegging van de eed beëdigd.