Tweede Kamercommissie voor het Onderzoek van de Geloofsbrieven (GELO)
Deze Tweede Kamercommissie1 onderzoekt de geloofsbrieven2 van nieuwbenoemde leden van de Tweede Kamer3 en van de Nederlandse leden van het Europees Parlement4.
Geloofsbrieven zijn stukken waaruit moet blijken dat iemand kan worden toegelaten als lid. Dit omvat de benoeming op grond van de verkiezingsuitslag en de mededeling dat de benoeming wordt aanvaard.
De voorzitter brengt in de plenaire vergadering5 verslag uit van de bevindingen van de commissie en adviseert over het wel of niet toelaten van een lid. Hiervoor doet de commissie onderzoek naar de juistheid van de door de Kiesraad6 vastgestelde verkiezingsuitslag. Ook onderzoekt de commissie of de betrokkene de vereiste leeftijd heeft bereikt, de Nederlandse nationaliteit bezit en of hij/zij niet uit het kiesrecht is ontzet.
De voorzitter van de commissie brengt ook verslag uit over het verloop van de verkiezingen, eveneens in de Tweede Kamer. Het gaat daarbij om de vraag of er onregelmatigheden hebben plaatsgevonden en of er praktische zaken voor verbetering vatbaar zijn. Daarbij kan worden gedacht aan de toegankelijkheid van stemlokalen en de inrichting daarvan.
1999-06-21 | 26643 - Informatie- en communicatietechnologie (ICT) |
2000-10-13 | 27458 - Snellere installatie Tweede Kamer |
- 1.De Tweede Kamerleden doen hun werk vooral in commissies. In een commissie houdt een groep Kamerleden zich bezig met een beleidsterrein of met een specifiek onderwerp. Vrijwel alle Kamerleden zijn lid van een of meer commissies. Voor specifieke onderwerpen stellen commissies soms werkgroepen in.
- 2.Geloofsbrieven zijn stukken waaruit moet blijken dat iemand voldoet aan de wettelijke eisen voor het lidmaatschap van een vertegenwoordigend lichaam (bijvoorbeeld de Tweede Kamer of de gemeenteraad). Met het onderzoek van deze stukken wordt een speciale commissie uit het betreffende lichaam belast. In de Tweede Kamer is dat de commissie voor de geloofsbrieven.
- 3.De Tweede Kamer is deel van de volksvertegenwoordiging. Zij speelt een belangrijke rol bij de totstandkoming van wetten, controleert de regering en beslist over de vraag of een kabinet (of bewindspersoon) genoeg vertrouwen heeft.
- 4.Het Europees Parlement (EP) vertegenwoordigt ruim 450 miljoen Europeanen en bestaat momenteel uit 720 afgevaardigden (inclusief voorzitter). Nederland heeft 31 zetels in het Europees Parlement. Het Europees Parlement wordt geacht een stem te geven aan de volkeren van de 27 landen die aan de Unie deelnemen, en vooral te letten op het belang van de Unie in zijn geheel.
- 5.De vergadering van alle 150 Tweede Kamerleden noemen we de plenaire vergadering. Deze wordt geleid door de Tweede Kamervoorzitter en wordt gehouden in de grote vergaderzaal. Er is een publieke tribune. Daarnaast zijn de plenaire vergaderingen live op internet te volgen. Alle plenaire vergaderingen zijn dus openbaar.
- 6.De Kiesraad is een adviesorganisatie op het gebied van kiesrecht en verkiezingen in Nederland.