Tweede Kamercommissie voor Economische Zaken (ez)
Deze Tweede Kamercommissie1 hield zich bezig met beleidsonderwerpen en wetgeving op het terrein van Economische Zaken.
Dit betrof onder meer: Industriebeleid, structuurbeleid en regionaal economisch beleid; beleid ten aanzien van marktwerking en deregulering, mededingingsbeleid, het midden- en kleinbedrijf, energiebeleid en consumentenbeleid. En voorts: telecommunicatiebeleid, technologiebeleid (waaronder ICT) en innovatiebeleid.
Voorzitter is Ingrid Michon-Derkzen2 en ondervoorzitter Chris Stoffer3.
Griffier was dhr. D. Nava.
Inhoudsopgave
2020-03-26 | 35420 - Noodpakket banen en economie | |
2014-01-02 | 33835 - Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) | |
2013-12-06 | 33822 - Financieel beheer en toezicht semipublieke sector |
- 1.De Tweede Kamerleden doen hun werk vooral in commissies. In een commissie houdt een groep Kamerleden zich bezig met een beleidsterrein of met een specifiek onderwerp. Vrijwel alle Kamerleden zijn lid van een of meer commissies. Voor specifieke onderwerpen stellen commissies soms werkgroepen in.
- 2.Ingrid Michon-Derkzen (1976) is sinds 31 maart 2021 lid van de Tweede Kamerfractie van de VVD. Michon werkte voor het Rijksvastgoedbedrijf van het ministerie van Binnenlandse Zaken, na eerder verschillende functies op de ministeries van Veiligheid en Justitie en van Infrastructuur en Milieu te hebben bekleed. Tevens was zij tussen 2014 en 2018 lid van de Haagse gemeenteraad. Als Kamerlid houdt mevrouw Michon zich bezig met veiligheid (terrorismebestrijding, politie, Openbaar Ministerie, rampenbestrijding, drugsbeleid, zedenwetgeving) en familierecht en adoptie. Verder is zij voorzitter van de vaste commissie van Economische Zaken en was zij lid van de enquêtecommissie Fraudebeleid en Dienstverlening.
- 3.Chris Stoffer (1974) is sinds 11 april 2018 lid van de Tweede Kamerfractie van de SGP en sinds 5 september 2023 fractievoorzitter. Sinds augustus 2023 is hij politiek leider van de SGP. De heer Stoffer was directeur netwerkmanagement bij Rijkswaterstaat, een organisatie waar hij daarvoor diverse functies bekleedde. Daarnaast was hij raadslid (fractievoorzitter) in de gemeente Nunspeet. Als Kamerlid houdt hij zich onder meer bezig met het algemene regeringsbeleid, buitenlandse zaken, onderwijs, cultuur, jeugd, infrastructuur en waterstaat, fiscale zaken en digitalisering.
- 4.Consumenten moeten er op kunnen vertrouwen dat voorwerpen zoals sieraden, van een bepaald edelmetaal gemaakt zijn. Ook moet bekend zijn dat het edelmetaal een bepaald gehalte heeft. In Nederland moeten deze producten daarom zijn voorzien van een keurteken. Het proces van gehalteonderzoek en de aanbrenging van een keurteken wordt waarborgen genoemd. Ondernemers zoals juweliers zijn in Nederland verplicht om hun producten eerst te laten waarborgen voordat ze deze mogen verkopen. Deze verplichting is vastgelegd in de Waarborgwet 1986. Dit wetsvoorstel bevat een aantal inhoudelijke aanpassingen en wordt in technische zin gemoderniseerd. Door de omvang van de aanpassingen is er voor gekozen om de huidige Waarborgwet 1986 te vervangen door een nieuwe wet, de Waarborgwet. .
- 5.Met dit voorstel van wet worden enkele bepalingen van de Wet op de dierproeven (Wod) gepreciseerd. Het betreft bepalingen waarmee de Europese dierproevenrichtlijn in Nederlandse wetgeving wordt omgezet. De wijzigingen zijn technisch van aard.
- 6.Dit voorstel is gebaseerd op de overweging, dat het in het belang van een integraal beleid voor de commerciële radio wenselijk is om de gebruiksbeperkingen voor de FM en digitale radio-omroep in één wettelijk kader te regelen en dat het voorts wenselijk is om een mogelijkheid tot het opleggen van een gebruiksbeperking voor frequentieruimte te regelen ten einde een optimale mededinging in de markt te bevorderen.
- 7.Dit wetsvoorstel bevat de begroting van uitgaven en ontvangsten voor het jaar 2018 van het ministerie van Economische Zaken en van het Diergezondheidsfonds.