Tweede Kamercommissie voor Buitenlandse Zaken (BUZA)
Deze vaste Tweede Kamercommissie1 voert overleg over onderwerpen die te maken hebben met het beleid van de minister van Buitenlandse Zaken2. Tevens bereidt de commissie de plenaire behandeling voor van de jaarlijkse begroting van Buitenlandse Zaken en wetsvoorstellen ter goedkeuring van verdragen. Deze commissie gaat niet over het interne beleid van de Europese Unie, daar gaat de commissie voor Europese Zaken over.
Meer in het bijzonder gaat het daarbij onder meer om:
-
-het internationale veiligheidsbeleid
-
-de mensenrechtensituatie in andere landen en de betrekkingen met andere landen
-
-uitzenden van Nederlandse militairen naar crisisgebieden
-
-ontvangen van internationale delegaties
-
-werkbezoeken naar het buitenland
Voorzitter is Jesse Klaver3 en ondervoorzitter Roelien Kamminga4.
Tweede Kamercommissie BuZa, website Tweede Kamer
Inhoudsopgave
2019-09-17 | 35301 - Homogene Groep Internationale samenwerking 2020 (HGIS-nota 2020) | |
2019-03-18 | 35165 - Verkiezingen | |
2014-08-05 | 33997 - Vliegramp MH17 |
- 1.De Tweede Kamerleden doen hun werk vooral in commissies. In een commissie houdt een groep Kamerleden zich bezig met een beleidsterrein of met een specifiek onderwerp. Vrijwel alle Kamerleden zijn lid van een of meer commissies. Voor specifieke onderwerpen stellen commissies soms werkgroepen in.
- 2.Het ministerie van Buitenlandse Zaken (BZ) heeft als taak de voorbereiding, de coördinatie en de uitvoering van het buitenlands beleid.
- 3.Jesse Klaver (1986) is sinds 17 juni 2010 Tweede Kamerlid. Tot 27 oktober 2023 was dat voor GroenLinks en sindsdien is hij lid van de Tweede Kamerfractie van GroenLinks-PvdA. Van 27 oktober 2023 tot 6 december 2023 was hij voorzitter van de gezamenlijke fracties van PvdA en GroenLinks en eerder (sinds 12 mei 2015) fractievoorzitter en politiek leider van GroenLinks. Bij de verkiezingen van 2017 en 2021 was hij lijsttrekker van GroenLinks. Jesse Klaver is sedert 17 juni 2010 lid van de Tweede Kamer. Hij was voorzitter van CNV-jongeren en was eerder voorzitter van DWARS, de jongerenorganisatie van GroenLinks. Hij is woordvoerder Europese zaken van de GL-PvdA-fractie en voorzitter van de vaste commissie voor Buitenlandse Zaken.
- 4.Roelien Kamminga (1978) is sinds 31 maart 2021 lid van de Tweede Kamerfractie van de VVD. Ze was daarvoor haar gehele carrière werkzaam bij het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK). Mevrouw Kamminga was van 2014 tot 2019 raadsadviseur Openbare orde, Inlichtingen en Veiligheid en adviseur van toenmalige minister Plasterk respectievelijk Ollongren. Van september 2019 tot haar aantreden in de Tweede Kamer was zij programmadirecteur Groningen: Versterken en Perspectief bij datzelfde ministerie. Zij is woordvoerster buitenlandse handel en ontwikkelingssamenwerking en regionale knelpunten en regionale deals en was voorzitter van de commissie voor Digitale Zaken. Sinds juli 2022 is zij fractiesecretaris en eerste ondervoorzitter van de Kamer.
- 5.Dit wetsvoorstel verzorgt de goedkeuring van het Verdrag van de Verenigde Naties inzake de immuniteit van rechtsmacht van staten en hun eigendommen (Trb. 2010, 272). Het verdrag is in 2004 in New York tot stand gekomen. In het verdrag is staatsimmuniteit het uitgangspunt, in het bijzonder in civielrechtelijke procedures tegen een vreemde staat. Het verdrag houdt in dat een staat geen rechtsmacht mag uitoefenen over een andere staat. In de praktijk weerhoudt dit een rechter in een land om een vonnis te wijzen tegen een andere staat. De goedkeuring van deze wet voorziet in de toetreding van het Koninkrijk der Nederlanden tot het verdrag.