Tweede Kamercommissie voor Koninkrijksrelaties (KR)
Deze Tweede Kamercommissie1 houdt zich bezig met het beleid inzake Aruba, Curaçao en Sint Maarten, de andere drie landen van het Koninkrijk der Nederlanden.
Dit betreft onder meer
-
-de positie van deze Rijksdelen binnen het Koninkrijk
-
-parlementaire controle Koninkrijksregering
-
-hulp en bijstand aan de Rijksdelen
-
-contacten met vertegenwoordigers van de betreffende Rijksdelen
-
-waarborgen rechtszekerheid, rechtshandhaving en mensenrechten door structurele samenwerking tussen de Rijksdelen
Voorzitter is Femke Zeedijk2 en ondervoorzitter Songül Mutluer3.
Tweede Kamercommissie KR, webiste Tweede Kamer
Inhoudsopgave
2020-03-26 | 35420 - Noodpakket banen en economie | |
2019-03-18 | 35165 - Verkiezingen | |
2017-02-21 | 34682 - Nationale Omgevingsvisie |
- 1.De Tweede Kamerleden doen hun werk vooral in commissies. In een commissie houdt een groep Kamerleden zich bezig met een beleidsterrein of met een specifiek onderwerp. Vrijwel alle Kamerleden zijn lid van een of meer commissies. Voor specifieke onderwerpen stellen commissies soms werkgroepen in.
- 2.Femke Zeedijk (1974) was van 6 december 2023 tot 20 november 2024 Tweede Kamerlid voor NSC. Zij was strategisch adviseur bij ASML en partner bij Pipple, een bedrijf op het gebied van data- en informatiewetenschap. In 2014 was zij enige maanden (vervangend) raadslid voor D66 in Geldorp-Mierlo. Eerder werkte zij op andere posities in het bedrijfsleven. Mevrouw Zeedijk was woordvoerder economische zaken, buitenlandse handel, topsectoren- en industriebeleid, midden- en kleinbedrijf en Nationaal Groeifonds en voorzitter van de vaste commissie voor Koninkrijksrelaties.
- 3.Songül Mutluer (1979) is sinds 17 februari 2022 Tweede Kamerlid. Tot 27 oktober 2023 was dat voor de PvdA en sindsdien is zij lid van de Tweede Kamerfractie van GroenLinks-PvdA. Mevrouw Mutluer was sinds 2018 wethouder Wonen, jeugdzorg, ouderenbeleid en minimabeleid bij de gemeente Zaanstad en eerder als docent en onderzoeker verbonden aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Zij is gespecialiseerd in aanbestedingsrecht. Als Tweede Kamerlid houdt zij zich bezig met justitie (veiligheid en recht, politie, femicide) en emancipatie.
- 4.Dit voorstel van rijkswet regelt de instelling van het Caribisch orgaan voor hervorming en ontwikkeling (COHO). Het COHO wordt een bestuursorgaan met zelfstandige taken en bevoegdheden dat tot doel heeft om de landen Aruba, Curaçao en Sint Maarten te ondersteunen bij het doorvoeren van bestuurlijke hervormingen, het realiseren van duurzame en houdbare overheidsfinanciën en het versterken van de weerbaarheid van de economieën van deze landen. De vier landen Nederland, Aruba, Curaçao en Sint Maarten vormen samen het Koninkrijk der Nederlanden.
- 5.Met dit voorstel van rijkswet wordt het financieel toezicht vanuit het Koninkrijk en de instelling van het College Aruba financieel toezicht bij rijkswet vastgelegd. Sinds 2015 heeft Aruba zelf het financieel toezicht vanuit het Koninkrijk geregeld in de Landsverordening Aruba Tijdelijk financieel (LAft). De regeringen van Aruba en Nederland willen dit financiële toezicht nu regelen door middel van een onderlinge regeling in de vorm van een rijkswet op grond van artikel 38, tweede lid, van het Statuut voor het Koninkrijk der Nederlanden (consensusrijkswet). De vier landen Nederland, Aruba, Curaçao en Sint Maarten vormen samen het Koninkrijk der Nederlanden.
- 6.In dit wetsvoorstel wordt de Wet basisregistratie personen aangepast om de Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties een rol te geven in het ondersteunen van colleges van burgemeester en wethouders bij het doen van adresonderzoek. Specifiek gaat het om het ondersteunen van colleges bij het onderzoek of een persoon als ingezetene in de basisregistratie personen (BRP) op een adres in de gemeente dient te worden ingeschreven en bij het onderzoek naar de juistheid van de gegevens betreffende het adres van een ingezetene in de BRP. Het doel van het voorstel is om de adreskwaliteit in de BRP te verbeteren.